Online platform bewijst zichzelf in het gebruik

Chantal Veldhuis

Ambiq

Ambiq, orthopedagogisch centrum voor cliënten met een licht verstandelijke beperking, zet heel bewust ook stagiaires in bij de inbedding van Jouw Omgeving in de organisatie. Want deze nieuwe generatie hulpverleners voelt zich helemaal thuis bij online werken en staat daarom dicht bij de belevingswereld van cliënten.

Chantal Veldhuis volgt een opleiding sociaal pedagogisch werk en deed eerder al vrijwilligerswerk bij Ambiq. Ze is helemaal thuis in de nieuwste sociale media en begrijpt daarom goed dat de jonge cliënten maar moeilijk bij hun smartphones zijn weg te slaan. Tegelijk merkt en snapt ze ook dat haar collega’s bij Ambiq – zeker de oudere generaties – nog vaak anders kijken naar het gebruik van tablets en mobieltjes dan zij zelf. “Jouw Omgeving kan echt een verlengstuk van de hulpverlening zijn, maar in de dagelijkse werkpraktijk wordt het nog niet door iedereen zo ervaren. Het mooie is dat het online platform zichzelf wel bewijst als je er eenmaal mee gaat werken.”

Gelijkwaardig contact

Op de groepen merkt Veldhuis dat Jouw Omgeving helpt om gelijkwaardiger contact met de jongeren te hebben. “Soms hebben cliënten er helemaal geen zin in, maar dat gaat meer over het feit dat er iets van hen wordt verwacht. Juist dan is de beschikbaarheid van een online platform extra fijn. Het maakt de drempel lager, want ze worden toch aangetrokken door de mogelijkheden en ze kunnen hun eigen moment kiezen. Ik heb de ontwikkeling van Jouw Omgeving vanaf het begin meegemaakt en het is geweldig om te zien wat er allemaal kan. Dat vinden de jongeren ook gaaf. Bovendien geeft gebruik van het platform hen een gevoel van oprechte interesse in wat zij leuk vinden.”

Aanknopingspunten

Voor Veldhuis biedt Jouw Omgeving steeds weer aanknopingspunten om het gesprek met jongeren aan te gaan. “Door even met hen te chatten, een bericht te sturen of naar hun favorieten te kijken, maar ook door het samen invullen van vragenlijstjes of het opstellen van de werkpunten. Als je samen achter het beeldscherm zit, dan deel je iets met elkaar en zit je niet meer tegenover elkaar. Dat voelt anders. Bovendien hebben jongeren zelf de vrijheid in wat ze melden of juist weghalen. Als zij een werkpunt deleten, kunnen wij dat zien en daarover het gesprek aangaan. Er is daardoor veel meer interactie. Zeker nu de rapportages ook online staan. Het gaat niet meer óver de jongeren, maar we werken echt met hen samen.”

Eigen kracht

“Jouw Omgeving is een middel waarmee we veel meer de eigen kracht van jongeren kunnen stimuleren”, is de overtuiging van de studente. “We staan nog maar aan het begin van alle mogelijkheden. Het platform is heel goed gelukt, het werkt snel en is eenvoudig in gebruik. Dat brengt ook voordelen mee voor de medewerkers. Sommigen zien het nu nog als iets extra’s naast wat ze gewend waren om te doen, maar straks maakt het gewoon deel uit van het werk. Het is heel leerzaam om bij dat hele proces te zijn betrokken en soms ook grappig, want voor mij is het heel vanzelfsprekend om gebruik te maken van de online mogelijkheden.”