Nu ook eHealth voor kat & hond (1 april)

JO-Kat

EHealth voor je huisdier? Ja! Deze innovatieve ontwikkeling zette zich jaren geleden al in, maar krijgt maar weinig aandacht. Met meer dan 33 miljoen huisdieren in Nederland zijn ontwikkelingen op dit gebied echter wel van groot belang. Nieuws over eHealth voor mensen daarentegen komt dagelijks in het nieuws voorbij. 

Van invloed op geestelijk en lichamelijk welbevinden

Het hebben van een huisdier is niet alleen leuk, maar ook nuttig! In het rapport 'Feiten en Cijfers van de Gezelschapdierensector' van het Ministerie van Economische Zaken staat:

" Gezelschapsdieren spelen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving en worden steeds vaker beschouwd als lid van het gezin. Ze hebben een aantoonbare invloed op het geestelijk en lichamelijk welbevinden van eigenaren en zijn belangrijk voor onder andere de ontwikkeling van kinderen en het welbevinden van ouderen."

Een huisdier is bovendien voor een significant deel van de bevolking onmisbaar. Denk aan de hulp die blindengeleidehonden bieden. En  aan signaleringshonden voor mensen met epilepsie en suikerziekte. Daarnaast draagt het hebben van een huisdier bij aan de educatie van kinderen. Kinderen en jongeren leren over het gedrag, het lichaam en de verzorging van dieren. En door ook daadwerkelijk een huisdier te verzorgen, kunnen ze leren omgaan met omgaan met verantwoordelijkheden. 

Jaarlijks geven we in Nederland bijna 2 miljard euro uit aan de verzorging van onze huisdieren. Maar wordt er naast de dagelijkse verzorging ook genoeg aandacht en geld besteed aan innovatie in de (geestelijke) gezondheidszorg van dieren?

De oplossing voor dier en mens

Er zijn gelukkig wel degelijk innovatieve ontwikkelingen in de dierengezondheidszorg. In 2014 introduceerde het Amerikaanse bedrijf PetPace bijvoorbeeld een slimme, draadloze halsband die de gezondheid van je huisdier realtime monitort. Deze zal "ongetwijfeld levens redden", volgens Dr. Terese Lightfoot, directeur van BluePearl Science (lees artikel). 

Een iPad voor een huisdier klinkt misschien gek, maar ook dat valt mee. Er zijn verschillende trainingen beschikbaar waarin dieren kunnen leren omgaan met een iPad. Bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje. Je kunt bovendien al verschillende apps downloaden in de App Store voor zowel katten als honden. Dit zijn voornamelijk apps ter vermaak, maar bieden mogelijk wel een oplossing tegen verveling binnenshuis.

Hond_scherm

Visueel, interactief en diervriendelijk

Huisdieren zijn onmiskenbaar van grote toegevoegde waarde voor de mens. En net als mensen kunnen huisdieren ook mentale klachten hebben. Denk hierbij aan ADHD, angststoornissen en eetproblemen. Vanwege de belangrijke rol van onze huisdieren, hebben we besloten Jouw Omgeving ook geschikt te maken voor dieren. Dit platform zal Miauw Omgeving heten. Bij de ontwikkeling besteden we grote aandacht aan de dier- en gebruiksvriendelijkheid van het platform. 

Wij zijn er van overtuigd dat Miauw Omgeving zal bijdragen aan de (geestelijke) gezondheid van huisdieren en daarmee ook van mensen! Om zowel dier als mens hierin te ondersteunen werken wij ook aan een trainingsmodule.

Binnen Miauw Omgeving zullen we verschillende modules aanbieden voor zowel huisdier als eigenaar:

  • Dappere Kat en Dappere Hond: Voor katten en honden met een angstklachten. Ook geschikt voor fobieën, verlatingsangst en angst voor licht en geluid (bijv. vuurwerk).
  • Smaakk: Voor honden en katten met eetstoornis (baknijd, kieskeurig eten)
  • Baasjestraining: Programma voor baasjes van huisdieren met gedragsproblemen. Huisdiereigenaren leren hoe ze om kunnen met gedragsproblemen zoals ongehoorzaamheid, socialisatie en hyperactiviteit. De training start met een basis gehoorzaamheidsmodule.
  • ToM-e Training: Behandeling voor huisdieren met socialisatieproblemen. Helpt honden en katten bij het verbeteren van sociaal gedrag zowel los als aan de lijn. 
  • Relax: Rustgevende muziek voor honden en katten met ADHD of hyperactiviteit.
  • Zelfvertrouwen: Krijg als kat meer zelfvertrouwen door in een veilig omgeving te oefenen met het vangen van muizen.

Dieren_muziek

Meer informatie?

De ontwikkeling van deze nieuwe Omgeving is inmiddels gestart. De komende tijd zullen we regelmatig nieuws plaatsen over de ontwikkelingen op dit vlak. Wil je alvast meer informatie over de mogelijkheden voor uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op. 

Samen met je huisdier deelnemen aan een testpilot? Voor het testen van de modules zijn wij nog op zoek naar katten en honden. Denk je dat jouw huisdier baat kan hebben bij een of meer van de genoemde modules? Meld je dan aan door contact met ons op te nemen via dapperehond @ jouwomgeving.nl