Blij dat ze dit platform hebben bedacht

Ale

Cliënt

Het beeldscherm van Ale staat groot en breed te pronken op zijn bureau. Logisch, want voor hem is de computer een belangrijk lijntje met de wereld. Zeker sinds hij via Jouw Omgeving meer orde in zijn leven kan houden. Voor Ale blijkt het platform ook ideaal om zich – ondanks zijn slepende longziekte COPD – toch onder de mensen te bewegen. Online wordt hij daar tenminste niet moe van.

Ale woont in Bakhuizen, in een appartement van de Mariahof. Het is een locatie van Reik waar zo’n vijftien mensen zelfstandig wonen, terwijl begeleiders een oogje in het zeil houden. We zitten samen voor het grote beeldscherm in zijn woonkamer, terwijl Ale laat zien hoe Jouw Omgeving werkt. Alle belangrijke dingen in zijn leven staan erin: zijn werkplan en dagboek, het weekrooster, afspraken met het ziekenhuis en de berichten die hij uitwisselt met medewerkers van Reik.

Uitvinden hoe het werkt

Hij was één van de eerste gebruikers van Jouw Omgeving. “In het begin zaten er nog wel eens foutjes in, dan stuurde ik daar berichtjes over”, vertelt Ale. Zo kon hij de ontwikkelaars weer een beetje verder helpen. Als hij niet naar dagbesteding is, zit hij graag achter de computer. “Toen ik jong was wilde ik al uitvinden hoe het allemaal werkt.” Hij draait muziek via de pc, kijkt filmpjes op Youtube en zit op Facebook. Jouw Omgeving vindt hij vooral handig in het contact met Reik. “Ik stuur veel berichten, want schrijf dingen graag van me af.”

Afspraken opslaan

Dat hij door de COPD niet meer zo mobiel is, vindt hij moeilijk. Daar schrijft hij online ook wel eens over. “Toch hebben mensen meestal geen medelijden, ze vinden dat ik eerst moet stoppen met roken.” Op Jouw Omgeving laat hij zien dat dit één van zijn doelen is. “Of het lukt weet ik niet, ik rook al bijna mijn hele leven.” In ieder geval staat zijn goede voornemen zwart op wit op het online platform. “In het begin zette ik onze afspraken in verschillende mappen van Jouw Omgeving. De begeleider zei: zo zoeken we ons te pletter”, lacht Ale. “Nu staat het meeste wel op een vaste plek.”

Altijd dichtbij

Terwijl wij naar het grote beeldscherm kijken, loopt er buiten op straat een stoet kinderen voorbij. “Die gaan naar het gymlokaal verderop”, weet Ale. Hij kent Bakhuizen goed en gaat zondags vaak op zijn scootmobiel naar kennissen in het dorp. “Dan help ik met hun computer en na de soep gaan we spelletjes doen. Altijd gezellig.” Soms komen zijn broers en zus op visite. Zijn moeder leeft niet meer. “Kijk, daar staat ze”, wijst Ale naar een foto boven zijn beeldscherm. “De laatste foto die ik van haar heb gemaakt.” Dan laat hij weer een nieuw liedje door de luidsprekers schallen en klikken we nog wat rond op Jouw Omgeving. “Handig hè”, zegt Ale tot besluit. “Het is altijd dichtbij, wat een gemak. Ik ben blij dat ze dit platform hebben bedacht."