Familie Kalsbeek blij met plekje op Jouw Omgeving

Familie Kalsbeek

Sweet sixteen Tessa lijkt alles mee te hebben: ze is een beauty om te zien, heeft een eigen paard en liefdevolle ouders die alle ruimte geven. Alleen haar licht verstandelijke beperking en ADHD gooien soms roet in het eten. Het kan behóórlijk knetteren in huize Kalsbeek. Daarom zijn Dilek en Jappie blij met het online platform Jouw Omgeving, een plek waar hun dochter Tessa zich beter kan uiten.

Praten over wat ze voelt, is lastig voor Tessa. Ze voelt van alles, alleen krijgt ze er niet altijd grip op, laat staan dat ze het aan haar ouders kan uitleggen. Zo gaat opgroeien soms heel moeizaam, zelfs al doen pa en ma Kalsbeek hun best om te begrijpen wat er in het hoofd van hun enige kind omgaat. “De spanningen liepen in het verleden hoog op”, vertelt Dilek. “Met de ondersteuning van Reik (LVB-expertisecentrum, red.) gaat het een stuk beter. We krijgen veel handige tips. Bovendien maakt Jouw Omgeving het voor Tessa gemakkelijker om te delen wat er in haar omgaat.”

Een makkie

Tessa vertelt dat ze vroeger wel eens briefjes schreef, maar dat het online platform veel handiger en leuker is. Ze zit regelmatig op Facebook en gebruikt vaak WhatsApp, dus Jouw Omgeving was voor haar een makkie. “Het is heel duidelijk en ik kan er vanaf mijn mobieltje op werken.” Tessa heeft haar werkplan op het online platform staan, met doelen en opdrachten. “Jeannette (gezinsbehandelaar bij Reik, red.) maakt wel eens filmpjes van mij, zodat ik later mijn gedrag kan terugkijken en daar vul ik dan vragen over in. Dat helpt me goed, want zo kon ik zelf zien dat ik best wel vaak snauwde of zeurde tegen mijn ouders. De laatste keer zag ik op het filmpje dat ik vriendelijk deed en dat voelde veel fijner.”

Nieuwe inzichten

Dilek kijkt trots naar haar dochter. “De situatie thuis is ten goede aan het veranderen. Natuurlijk is er nog wel eens wat, maar Tessa kan nu rustig op iets terugkomen of zeggen dat het haar spijt zonder dat we meteen weer ruzie hebben.” Beide ouders delen samen één account op Jouw Omgeving, want Jappie is geen man van computers. “Dan krijg ik vierkante ogen”, is zijn ervaring. Als vader voelt hij zich wel betrokken, daarom bespreken ze alles samen en dan tikt zijn vrouw hun bevindingen of vragen in op het online platform. Ze vinden het een geweldig systeem, omdat het zo goed aansluit bij Tessa. “We krijgen er allemaal nieuwe inzichten door, echt goed bedacht.”

Contact bij crisis

Het online platform bleek bovendien een ideaal hulpmiddel tijdens een heftige crisis. “Onze dochter zou nooit zelf om hulp bellen met Reik, maar toen ze het thuis echt niet meer zag zitten, heeft ze via Jouw Omgeving een berichtje gestuurd naar Jeannette. Die pakte dat heel serieus op en Tessa heeft toen vijf weken op een behandelgroep gezeten om tot rust te komen. Ze wilde ons eerst niet zien of met ons praten. Wat waren we toen blij dat we via Jouw Omgeving tóch konden volgen hoe het met haar ging! Het hielp ook om daarna het contact weer rustig te herstellen. Gelukkig ontdekte Tessa dat ze het thuis eigenlijk best goed voor elkaar heeft. Dat inzicht, de adviezen van Reik én de mogelijkheden van Jouw Omgeving hebben ons gezin echt goed gedaan."