Patricia ziet cliëntenpanel helemaal zitten

Patricia

Cliënt bij ASVZ

Ze krijgt altijd energie van de psychomotorische therapie bij ASVZ. “Het is spelenderwijs voelen hoe het met me gaat”, vertelt Patricia (31). Hoe leuk ze de fysieke activiteiten met haar therapeut ook vindt, thuis is Jouw Omgeving het maatje dat haar ook mentaal in beweging houdt. “Het is een geweldige uitvinding. Ik heb allemaal ideeën wat ze er nog meer mee kunnen doen. Dus als er een cliëntenpanel komt, dan wil ik graag meedenken.”

Het leven structureren en actief taken aanpakken is voor Patricia best een uitdaging. “Regelmatig vergeet ik dingen, of kom ik er gewoon niet aan toe. Of ik ben juist bang om fouten te maken en schuif het voor me uit. Werken met Jouw Omgeving is ook een verantwoordelijkheid, maar dat doe ik graag. Want het platform zorgt ervoor dat ik altijd weet wat ik ook alweer zou doen. Acties bedenken, bijhouden en beschrijven hoe het gaat, dat doe ik vooral. Door zelf online te rapporteren, het dagboek bij te houden en op basis van mijn doelen to-do lijstjes te maken. Die zijn een goede stok achter de deur, want het is alsof er door Jouw Omgeving altijd iemand meekijkt.”

Er wordt geluisterd

Soms chatten Patricia en haar therapeut ook wel eens, als extra bespreking tussen de PMT-sessies door. “Dan maken we een online afspraak, want mijn therapeut is natuurlijk niet continu beschikbaar. Maar ik kan wel op elk moment een bericht sturen via Jouw Omgeving. Vaak lucht dat al op en het is fijn dat ik reactie krijg, zelfs al is dat later pas. Door Jouw Omgeving krijg ik het gevoel dat er naar mij wordt geluisterd, ook als ik gewoon thuis ben. En als ik naar de therapiesessie ga, hoef ik niet meer uit te leggen wat er allemaal is gebeurd in de tussentijd. Dat heeft Thea dan allang gelezen. We bespreken wat haar is opgevallen en dan gaan we samen oefenen.”

Extra steuntje

Omgaan met falen is één van de dingen die Patricia bij PMT leert. “Fouten maken mag en soms lukt iets gewoon niet, maar dat vind ik nog moeilijk om te accepteren. Na afloop van de sessie schrijf ik zelf in Jouw Omgeving een kort verslagje over wat we gedaan hebben en hoe dat voelde. Thea vult het soms aan, of stelt vragen. Ze geeft ook tips voor handige tools die op het platform staan, bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Die doen we dan tijdens de sessie, maar later kan ik ze op Jouw Omgeving weer terug vinden. PMT is natuurlijk maar één keer in de week en ik woon alleen, dus dan is het heel fijn om door het platform een extra steuntje in de rug te hebben.”

Dagelijkse gebruiker

Door haar dyslexie heeft Patricia een ander talent: in beelden denken. “Van veel dingen heb ik een fotokopie in mijn hoofd.” Misschien komt het daardoor dat ze allerlei ideeën heeft om Jouw Omgeving nog beter te maken. “Bijvoorbeeld werken met verschillende kleuren bij het chatten, of direct eigen foto’s uploaden vanaf je mobieltje. Een app van Jouw Omgeving lijkt me ook ideaal, helemaal omdat mijn laptop het momenteel niet doet. Mijn kat heeft het snoer van de adapter doorgeknaagd. Ik voel me meteen een beetje verloren zonder Jouw Omgeving, want ik ben echt een dagelijkse gebruiker.”