Lees het verhaal van Robbert Slotman, Jouw Omgeving Lees het verhaal van Tamara Bouius, gedragswetenschapper bij Reik

Investering in transformatie van de zorg

Angela Scholten
Angela Scholten

“Het is een landelijke opdracht om te transformeren in de zorg en Jouw Omgeving maakt dat mede mogelijk”, stelt Angela Scholten van zorginstelling De Lichtenvoorde. Als sectormanager Jeugd & WMO/Werken en vrije tijd heeft zij een duidelijke visie op de inzet van technologie in de zorg, met als kerndoel: cliënten zoveel mogelijk in hun eigen kracht zetten.

Vanuit de overtuiging dat mensen met een beperking zo min mogelijk afhankelijk horen te zijn van professionele hulpverleners, zet Angela zich haar hele loopbaan al in voor de eigen regie van cliënten. “Technologie biedt daarbij interessante kansen, zoals domotica voor mensen met een lichamelijke beperking. Voor cliënten met een licht verstandelijke beperking ontwikkelden we eerder al een digitaal planbord om hen meer structuur te bieden. Maar vooral in de behandeling van jongeren zochten we nog manieren om hen actiever te betrekken bij hun eigen ontwikkelproces. Zodra we zagen welke kansen het online platform Jouw Omgeving biedt, wist ik: hiermee investeren we in de transformatie van de zorg.”

Korter behandeltraject

Terwijl medewerkers en cliënten de mogelijkheden van Jouw Omgeving in de dagelijkse praktijk ontdekken en in toenemende mate toepassen, kijkt de sectormanager al verder vooruit. “Mijn intentie is om onze behandeltrajecten in te korten door inzet van Jouw Omgeving. Gemiddeld zijn jongeren nu twee jaar bij ons onder de pannen, maar met dit online platform als spil in de hulpverlening zie ik kansen om dat traject met een half jaar te verkorten. Zowel door voordelen tijdens de behandeling als door het perspectief om Jouw Omgeving als hulplijntje te blijven inzetten na afloop. Dat vraagt uiteraard een omslag in onze aanpak, maar die kunnen we mede dankzij de online middelen op het platform realiseren.”

Minder beladen

De Lichtenvoorde merkt dat de kracht van Jouw Omgeving nu al invloed heeft. “Het platform stelt de jongeren echt centraal en is bovendien flexibel en op maat inzetbaar. Van de filmpjes die hen meer inzicht geven in hun problematiek tot aan het online rapporteren: het gaat niet meer óver de jeugd, we doen het samen mét hen. Daardoor zijn de evaluatiemomenten in de behandeling ook een stuk minder beladen dan voorheen. Door de transparantie op Jouw Omgeving stapelt zich niets op en worden ontwikkelpunten continu bijgesteld. Dat is duidelijk voor onze jongeren en ik heb de verwachting dat het behandelproces daardoor ook vlotter gaat.”

Preventief houvast

Angela merkt dat gemeenten nog steeds niet beseffen dat een licht verstandelijke beperking nooit over gaat. “Ze praten over het ‘terugdringen’ van LVB, maar dat is onmogelijk. Wél kunnen we deze jongeren preventief zo stevig mogelijk op hun benen leren staan. Willen we dat zij in de samenleving gaan participeren, dan is een structurele steunstructuur nodig. In een tijd van bezuinigen biedt Jouw Omgeving kansen om die houvast en veiligheid op een betaalbare manier te bieden. Als online helpdesk, maar ook met behulp van appjes voor het stimuleren van bijvoorbeeld hun dagritme en arbeidsethos. Gecombineerd met inloopmogelijkheden zie ik dus ook wat betreft werken en vrije tijd genoeg kansen voor de jeugd met ondersteuning van Jouw Omgeving.”

Meer weten?

Wilt u weten of Jouw Omgeving de beste oplossing is om vanuit uw zorginstelling of kleine praktijk professionele online hulp te bieden?

Neem contact op met Tom Nij Bijvank via 088-4500 250 of tnijbijvank@jouwomgeving.nl. Samen kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw specifieke situatie of een afspraak maken voor een demo.

« Terug naar alle ervaringsverhalen