Jouw Omgeving brengt hulp binnen handbereik

Miriam van der Zijl

Online hulpverlener bij Accare

Miriam van der Zijl werkt als online hulpverlener bij ggz-instelling Accare en traint bovendien haar collega’s in basisvaardigheden voor online hulp en specifieke blended programma’s. Ze vindt het geweldig dat cliënten door eHealth op elk gewenst moment toegang hebben tot hun behandeling. En ook dat zij zelf als hulpverlener meer directe feedback krijgt. "Dat helpt mij om beter maatwerk te bieden."

Van der Zijl merkt dat online hulp vooral draait om anders communiceren. "Het is best een uitdaging om in schrijftaal inhoudelijk te reageren op een begrijpelijke en motiverende manier. Vooral de noodzaak om kort en bondig te formuleren – bovendien zwart op wit – maakt dat hulpverleners hun woorden meer wegen. Dat is goed, maar ook een ontdekkingstocht waar de meeste professionals nog middenin zitten. Ik merk dat online hulp pas na een training echt gaat leven. Het is toch een kwestie van doen en ervaren. Bij Jouw Omgeving gaat dat bijna als vanzelf, want zowel het platform als de eerste blended programma’s zijn heel duidelijk, toegankelijk en visueel aantrekkelijk."

Inhoudelijke impuls

Toch gaat niets helemaal vanzelf in een pioniersfase. "Als de inhoud, vorm en techniek eenmaal staan, is er nog de weg van implementatie. Juist in combinatie met face-to-face behandelingen raakt online hulp werkelijk alle processen in je organisatie. Dus dat doe je er niet 'eventjes bij'. De grootste valkuil is onderschatting, want het is echt een cultuuromslag. Dat is intensief, maar ook heel boeiend, zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Om de nieuwe generaties te bereiken, is het nodig om online mogelijkheden te creëren. Bovendien biedt het compleet nieuwe perspectieven in de hulpverlening, dus de verschuiving naar blended behandelingen geven ook een inhoudelijke impuls."

Meer inzicht

Van der Zijl merkt dat cliënten online meer zelf de regie nemen. "Zij bepalen het tempo. Bovendien geven ze online gemakkelijker eerlijke feedback op de behandeling. Dat houdt mij scherp en ik kan sneller bijsturen. Jongeren ervaren Jouw Omgeving echt als hún behandeling, mede door de vormgeving en opzet van het online platform. Toch is het wel echt een behandelomgeving en geen Facebook. De visuele mogelijkheden geven cliënten inzicht in het effect van de behandeling; bijvoorbeeld de stemmingsmeter. Handig is ook dat ze zelf altijd terug kunnen vinden hoe ze opdrachten hebben gemaakt en op welk punt ze zijn in de behandeling."

Kracht van combineren

Accare kiest bewust voor een krachtige combinatie van face-to-face en online hulp. Als hulpverlener vindt Van der Zijl die blended behandelingen logisch. "In de psychiatrie blijft het belangrijk om mensen te zien, alleen al om risico’s in te schatten. Bovendien is online hulp niet voor iedereen geschikt. Het is juist mooi dat we maatwerk kunnen bieden, met meer of iets minder online hulp. Op termijn verwachten we cliënten minder vaak te zien en tegelijk de behandelinhoud te verdiepen met dank aan de blended programma’s. Omdat Jouw Omgeving inmiddels ons standaard cliëntenportaal is, krijgt iedereen ermee te maken, al is het maar om afspraken te maken of een bericht te sturen via het online platform. Een goede zaak, want Jouw Omgeving brengt hulp letterlijk binnen handbereik."