Jouw Omgeving denkt echt vanuit cliënten

Joann Hinrichs

Programmaleider E-health bij E-KJP / Accare

Effectiviteit = kwaliteit x acceptatie. Deze formule gebruikt Joann Hinrichs als het gaat om de implementatie van online hulp. "Bij kwaliteit draait het om inhoud met effect, bij ons gebaseerd op evidence based protocollen die in samenspraak met de auteurs zijn vertaald naar digitale programma’s. En bij acceptatie komt het – zeker bij de jeugd – aan op aantrekkelijke vormgeving, gebruikersgemak, interactie en de mogelijkheid om te personaliseren. Kortom, de look & feel waar Jouw Omgeving zo sterk in is."

Hinrichs is programmaleider E-health binnen het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) en bij ggz-instelling Accare, één van de zeven partners binnen het E-KJP. Hij werkt nauw samen met Jouw Omgeving en is enthousiast over hun filosofie. "Net als Apple streven ze naar systemen met zo’n natuurlijke logica dat gebruikers niet hoeven na te denken. Daarin zat vanaf het begin onze klik. Veel service providers denken in producten, maar Jouw Omgeving denkt echt vanuit cliënten. Jongeren in het bijzonder en dat komt goed uit, want die groep is het meest kritisch."

Al doende leren

De onderlinge klik, het vertrouwen en de open werkcultuur bleken waardevolle randvoorwaarden voor het ontwikkelproces van het online platform en de eerste blended hulpprogramma’s. "Het digitale terrein is voor de zorg nog grotendeels onontgonnen gebied en vraagt een heel andere manier van denken. De stapsgewijze aanpak werkte daarom heel plezierig: ideeën doorspreken, prototypes ontwikkelen, feedback verwerken en weer verder bouwen. Door die laagjes steeds te doorlopen, kwamen we niet voor verrassingen te staan. Het enthousiasme en de creativiteit van Jouw Omgeving zijn groot. Dat de ideeën zich heel snel ontwikkelden, ging soms ten koste van het testen. Daardoor moesten we in het begin wat technische foutjes overwinnen. Maar al doende leert men, dat past helemaal bij online hulp."

Vertaalslag

Dat leerproces gold ook voor de inhoud. "Bestaande protocollen kun je niet zomaar omzetten naar digitale varianten", stelt Hinrichs. "De uitdaging was om cruciale elementen eruit te filteren en die te vertalen naar een online omgeving. Een valkuil in het begin was dat we teveel uitzonderingen wilden maken. Toch moet je een middenweg vinden, anders wordt het technisch onbeheersbaar. We zijn natuurlijk heel nieuwsgierig wat de effecten van de eerste online programma’s zijn, iets wat we ook binnen het E-KJP gezamenlijk gaan meten. In ieder geval zijn de eerste ervaringen en reacties positief. Jouw Omgeving spreekt tot de verbeelding, dat krijg ik ook steevast terug bij alle presentaties die ik geef. Prachtig, want zo’n positieve indruk smaakt naar online actie en dáár willen we naartoe.”