Jouw Omgeving is super als platform voor jongeren

Arianne Kooijmans

Wie de look & feel van online e-health platforms niet voldoende serieus neemt, verslikt zich zeker in de jongere doelgroep. Dat is de ervaring van Arianne Kooijmans, die nu bij GGZ-instelling Yulius werkt als programmamanager e-health, maar deze rol eerder vervulde bij andere zorgaanbieders die pionierden met online hulp. "Jouw Omgeving heeft juist heel goed vanuit jongeren nagedacht over online hulp en daarmee kunnen we in de jeugdzorg het verschil maken."

Ze heeft prima pakketten en systemen voor online hulp voorbij zien komen in haar werk, maar die waren vooral gericht op volwassen gebruikers. "Die vullen – om een voorbeeld te noemen – trouw een vragenlijst in, maar jongeren haken in no-time af als het een saai invulwerkje wordt", weet Kooijmans. "Jouw Omgeving bedacht een visuele stapel vragenkaartjes die de gebruikers door het beeldscherm kunnen slepen bij het beantwoorden en dat vindt de jeugd prachtig. Het zijn dit soort details waarmee Jouw Omgeving laat zien dat ze als één van de weinige service providers in staat zijn om echt goed aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren."

Flexibiliteit en gemak

Kooijmans constateert dat de jeugd bij wijze van spreken lééft op internet en dat we daarom niet meer om online hulp heen kunnen. "Zij zijn de toekomst. Bovendien speelt internet ook in onze volwassen levens al een onmisbare rol. De flexibiliteit en het gemak zijn aantrekkelijk, ook als het gaat om hulpverlening. Bovendien geven de visuele hulpmiddelen, zoals moodmeters, veel inzicht. Vooral jongeren zijn daar dol op. Daarom is Jouw Omgeving zo super als platform voor die nieuwe generatie, het zit vol met leuke mogelijkheden en beloningen. Met dank aan de enthousiaste ideeën van de makers. Jouw Omgeving is bovendien snel, flexibel en heeft verstand van zaken, wat heeft geleid tot een stevige basis voor succesvolle e-health in onze organisatie. De implementatie is uiteindelijk cruciaal, maar het begint met een goed online platform waar mensen blij van worden."

E-health wordt health

Yulius ontwikkelt e-health samen met zes partners binnen het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP). "Dat is in meerdere opzichten een voordeel. Aan de slag gaan met online hulp vraagt van alle organisaties een paradigmashift en dat is soms best pittig. Dan is het mooi als behandelaren ook positieve geluiden horen van collega’s elders, dat werkt aanstekelijk. Bovendien kunnen we binnen het E-KJP het online platform doorontwikkelen op basis van de expertise van zeven gerenommeerde partijen. Uiteraard met de creatief-technische vertaling van de service provider. Hoe meer organisaties met Jouw Omgeving gaan werken, hoe meer inhoudelijke content we kunnen toevoegen. Nu is het nog nieuw, maar er komt een tijd dat een scala online mogelijkheden heel gewoon is in de hulpverlening. Dan kunnen we die 'e' van e-health schrappen."