Virtuele psychiater die altijd bij me is

Bella

Cliënt

Voor Bella (15) is Jouw Omgeving een dagelijkse houvast in het leven. “Het is een virtuele psychiater die altijd bij me is”, zo omschrijft ze het platform. “Als ik me rot voel, kan ik meteen mijn verhaal kwijt of een berichtje tikken. Dat lucht altijd op. En als ik iets lastig vind om te vragen of te vertellen aan mijn begeleider, dan praat ik liever online met haar.”

Ze heet niet echt Bella, maar heeft die naam wel zelf bedacht. Net als een personage in een boek. Toch is haar verhaal levensecht en precies daarom wil ze liever niet met haar eigen naam op internet. Het is al ingewikkeld genoeg om een poosje op een jongerengroep te wonen bij Sius. Over Jouw Omgeving vertelt ze met plezier, omdat ze iedereen zou adviseren het online platform te gebruiken. “Want als je toch aan jezelf werkt, kun je maar beter gebruikmaken van handige hulpmiddelen als deze.”

Inzicht door thermometer

Eén van de werkdoelen van Bella is elke dag via de online thermometer bijhouden hoe ze zich voelt. Met haar begeleider heeft ze afgesproken om cijfers van 1 t/m 9 te geven. Schiet haar stemming naar een negen, dan gaat het slecht. Want de hoogste cijfers staan voor moeilijke, donkere buien. Staat de thermometer op één of een twee, dan heeft Bella een topdag en zit ze goed in haar vel. “Bij mij is de score meestal of heel hoog, of heel laag. Er zit niet zoveel tussenin bij mij, dat laten de grafieken op Jouw Omgeving heel goed zien”, legt ze uit. “Omdat ik ook opschrijf waaróm ik me zo voel, helpt de thermometer om uit te zoeken hoe het kan dat mijn stemming zo heen en weer slingert.”

Open en eerlijk

Bella vindt het handig dat ze haar werkdoelen dagelijks door Jouw Omgeving onder ogen krijgt. En dat zij in haar eigen online dossier de rapportages van Sius kan lezen. “Die gaan over mij, dus het is goed dat ze niets achter mijn rug om opschrijven. Het voelt open en eerlijk dat alles op Jouw Omgeving is te zien.” Omgekeerd vindt ze die openheid soms wel spannend, zeker nu haar moeder sinds kort ook kan meelezen. “Sommige dingen zijn best wel privé, maar toch lucht ik mijn hart vaak op het platform. Want het is belangrijk dat mijn moeder en begeleiders weten welke gedachten er allemaal in mijn hoofd zitten. Anders snappen ze helemaal niks van mij.”

Gemakkelijker dan praten

Het schrijven gaat Bella goed af. “Dan krijg ik mijn gedachten wat beter op een rijtje”, heeft ze gemerkt. Bovendien heeft ze er plezier in. “Ik ben bezig met een boek over mijn leven en ik heb al verschillende blogs gehad. Ook op mijn Facebookpagina schrijf ik over alles wat me interesseert, van lifestyle en make-up tot koken, dieren en spiritualiteit. Maar Jouw Omgeving is echt het platform voor hoe het met mij gaat, ook op de moeilijke momenten. Online uitwisselen is gemakkelijker dan praten. Nu kan ik gewoon vanaf mijn kamer een berichtje sturen aan de begeleider. Of even stoom afblazen. Het lijkt me ook handig als sommige leerkrachten op school kunnen meelezen, dan hoef ik niet elke keer uit te leggen wat er met mij aan de hand is.”

Meer weten?

Wilt u weten of Jouw Omgeving de beste oplossing is om vanuit uw zorginstelling (15+ hulpverleners) professionele online hulp te bieden?

Neem telefonisch contact op met onze accountmanagers via 088-4500 250 of stuur een e-mail. Samen kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw specifieke situatie of een afspraak maken voor een demo.