Zonder Jouw Omgeving wordt het een levenloze boel

Patrick

Client bij Ambiq

De dagboekfunctie vindt hij iets voor meiden, maar verder is Patrick (13) blij met Jouw Omgeving. Hij verblijft op een groep bij orthopedagogisch centrum Ambiq – voor cliënten met een licht verstandelijke beperking – en logt minimaal drie keer per dag in op het online platform. Kan hij nog zonder Jouw Omgeving? “Dat wordt een levenloze boel”, zegt hij grijnzend. Want we praten wel met een heuse beeldschermfanaat.

 

Patrick houdt de professionals van Ambiq goed in de gaten. “Mijn speltherapeut en de clustermanager zitten dagelijks op Jouw Omgeving”, weet hij. “Lang niet alle medewerkers zijn zo fanatiek hoor, dat kan ik precies zien. Maar toch kan ik altijd een bericht sturen over waar ik mee zit en dat is fijn. Het is ook veel handiger dan briefjes. Toen we het online platform nog niet hadden, schreef ik met de groepsleiding briefjes heen en weer, bijvoorbeeld over waarom ik boos was. Die schoven we dan onder mijn kamerdeur door. Veel gedoe en zonde van het papier. Nu kan dat mooi via Jouw Omgeving.”

Online werkt sneller

Het bijhouden van beloningen vindt Patrick ook veel leuker sinds Jouw Omgeving is geïntroduceerd. “Online werkt sneller en dan hoeft er niet zo’n stom lijstje aan de muur te hangen.” De beloningen bedenkt hij zelf en overlegt met de groepsleiders hoeveel punten daar tegenover staan. Een glaasje fris, kwartier later naar bed of een taakvrij moment heeft hij zomaar bij elkaar gespaard. “Toch spaar ik liever door voor een dvd-box van Flikken Maastricht, daar ben ik fan van.” Voor Patrick een reden om zich elke dag weer via Jouw Omgeving te verdiepen in zijn werkpunten, zo goed mogelijk zijn best te doen en zijn vorderingen online bij te houden. Alleen als hij een weekend naar huis gaat, logt hij niet in. “Dan ben ik vrij en wil ik genieten.”

Geen geheimen

Omdat Patrick dol is op alles wat via beeldschermen te doen is, weet hij uitstekend hoe online alles werkt. “Jouw Omgeving ziet er goed uit en is heel gemakkelijk om te gebruiken, al snapt niet iedereen het meteen. Daarom help ik soms anderen op de groep. En ik kijk vanachter de bank wel eens stiekem mee als de meiden in hun dagboek tikken. Die functie gebruik ik zelf niet hoor, typisch voor meisjes. Liever stuur ik berichten. En ik vind de rapportages op Jouw Omgeving cool, want nu zijn er geen geheimen meer. Ook handig dat mijn moeder meteen kan meekijken. Of ik verder nog wensen heb? Ik zou wel een grote Ferrari als achtergrond bij mijn persoonlijke JO-profiel willen, maar die staat niet bij de standaard keuzes. Dus het zou handig zijn als we zelf een mooie foto kunnen downloaden.”