15 juli 2014

Digitale zorg verbindt

Digitale zorgtoepassingen in de ambulante zorg hebben veel potentie. Dit blijkt uit onderzoek van NETQ, de online health monitor die door middel van interviews en vragenlijstenonderzoek meer grip wil krijgen op online hulpverlening.

In opdracht van NETQ startte het Landelijk Platform GGz vorig jaar het driejarige project Grip op eHealth, om meer inzicht te krijgen in digitale zorg, zodat deze beter aansluit bij de wensen en behoeftes van mensen met psychische klachten en hun omgeving. 

Het onderzoek heeft als doel empowerment en zelfmanagement van eHealth-gebruikers te vergroten. De ervaringen van mensen met psychische klachten en hun naasten worden geinventariseerd bij 15 cliënten- en familieorganisaties in de GGz. 

De eerste resultaten van het onderzoek tonen aan dat mensen beter voorbereid het gesprek met hun hulpverlener ingaan dankzij digitale zorg. Daarnaast raken zij door online contact gemakkelijker hun spanningen kwijt. Bovendien voelen betrokkenen zich beter geïnformeerd.

Belangrijke inzichten onderzoek
Uit het onderzoek volgen enkele belangrijke inzichten. De potentie voor brede toepassing van online contact zien we ook terug bij Jouw Omgeving dankzij de mogelijkheid binnen het platform gebruik te maken van onder andere de Berichten- en Chatfuncties. Een van de aangesloten instellingen, Accare, biedt inmiddels al haar cliënten de mogelijkheid verbonden te zijn via Jouw Omgeving. Zorginstelling Ambiq heeft al de helft van haar cliënten aangesloten, vanaf 1 januari 2015 zal het voor al haar cliënten mogelijk zijn om online contact met de instelling en behandelaars te leggen.

Digitale en face-2-face behandeling vullen elkaar goed aan, vandaar dat Jouw Omgeving geoptimaliseerd is voor blended behandelprogramma's. De blended vorm van behandelen maakt het voor cliënten gemakkelijker om het programma in hun eigen tempo en op momenten dat het hen uitkomt te volgen. Een ander voordeel is dat het contact tussen cliënt en behandelaar niet meer beperkt hoeft te blijven tot het moment dat ze elkaar zien, maar ook tussendoor kan plaatsvinden.

Digitale zorg draagt bij aan grotere maatschappelijke acceptatie van psychische klachten en is ook geschikt voor betrokkenen van mensen met psychische klachten. Jouw Omgeving biedt onder andere blended behandelingen voor angststoornissen (Dappere Kat) en depressie (Doepressie) bij jongeren aan. Het platform geeft ook ouders, verzorgers en andere betrokkenen de mogelijkheid onderdeel te zijn van de behandeling en op de hoogte te worden gebracht van de voortgang, uiteraard alleen met toestemming van de cliënt en behandelaar.
Bron onderzoek: NETQ

Jouw Omgeving juicht meer onderzoek toe. Zo zijn er momenteel twee effectiviteitsonderzoeken gaande naar Blended Dappere Kat en Doepressie Online.