25 januari 2016

Jouw Omgeving selecteert 150+ relevante online tools

We horen regelmatig dat de bibliotheek van ons online platform een waardevolle bron van informatie is als onderdeel van of aanvulling op behandelingen. Om die reden hebben wij deze vindplaats van relevante en geschikte tools fors uitgebreid: er zijn meer dan 150 nieuwe items toegevoegd! Zowel cliënten als behandelaars kunnen eenvoudig zoeken op inhoudelijke thema’s en leeftijdscategorieën.

Door het grote aanbod van online informatie en hulpmiddelen zien behandelaars en cliënten op internet soms door de bomen het bos niet meer. Daarom willen wij gebruikers van Jouw Omgeving graag helpen bij het filteren van relevant en geschikt materiaal. We doen dat door een gedegen selectie beschikbaar te stellen in de bibliotheek van ons platform. Een specialist heeft een grote verzameling online tools aangelegd, om vervolgens zorgvuldig het kaf van het koren te scheiden met hulp van onze ontwikkelpartners. Met als resultaat maar liefst 150 nieuwe online documenten, filmpjes, animaties, websites en andere bruikbare tools.

In één oogopslag

De bibliotheek van Jouw Omgeving bevat nu ruim 200 hulpmiddelen die zinvol, interessant of leuk zijn als onderdeel van een behandeling of als aanvulling (ter achtergrondinformatie). Gebruikers kunnen zoeken op thema’s – bijvoorbeeld angst, depressie, ADHD of seksualiteit – en kunnen ook filteren op leeftijdscategorie. Voor alle hulpmiddelen in de bibliotheek zijn twee korte omschrijvingen gemaakt: eentje voor cliënten en eentje voor zorgprofessionals. Zo kan elke gebruiker in één oogopslag bepalen of het materiaal aansluit bij zijn of haar doel.

Maatwerk

Naast het ontwikkelen van online programma’s en hulpmiddelen, beschouwen wij het ontsluiten van reeds bestaand materiaal – dat relevant en geschikt is – als een belangrijk onderdeel van Jouw Omgeving. De bibliotheek kan immers bijdragen aan maatwerk in behandelingen en meer inzicht bij cliënten. Een tip is om samen met de cliënt leuk materiaal in de online bibliotheek uit te zoeken om thuis mee aan de slag te gaan. Het meegeven van een (online) vragenlijst werkt ook motiverend. Bovendien kunnen de antwoorden interessante aanknopingspunten bieden voor de behandeling.

Alle tools uit de bibliotheek zijn in te zetten binnen de module Werkplan/PLAN.