5 juli 2016

Online leren werken met Jouw Omgeving

Het moment waarvoor ik al tijden vrees, is eindelijk aangebroken: ook ik word vervangen door een computer. Het viel natuurlijk te verwachten in een bedrijf dat zich erin specialiseert om digitale middelen in te zetten om de efficiëntie te vergroten, maar toch denk je altijd dat het jouw tijd wel zal duren. En op een dag krijg je het nieuws: Jouw Omgeving gaat de training “leren werken met Jouw Omgeving” digitaal aanbieden. - Een blog door Birk Frankvoort, hoofd marketing en productexpert.


Sinds ik twee jaar geleden begonnen ben bij Jouw Omgeving is een van mijn werkzaamheden het geven van de training “leren werken met Jouw Omgeving”. Zelf noem ik het altijd graag de knoppentraining, een tikje neerbuigend, maar wel precies waar het over gaat: “Op welke knop druk ik en wat gebeurt er dan?”. Ik doe dit bij nieuwe instellingen die met Jouw Omgeving gaan werken en bij bestaande partners die willen opschalen. In beide gevallen gaat het er om mensen vertrouwd te maken met het platform en de mogelijkheden, maar vooral ook om ze het zelfvertrouwen te geven. Vertrouwen in hun eigen vaardigheden, zodat ze zich er prettig bij voelen Jouw Omgeving te introduceren bij hun cliënten en samen aan de slag te gaan. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd om de afgelopen jaren zoveel enthousiaste hulpverleners te ontmoeten die blij werden van Jouw Omgeving en wat dit voor hun cliënten kon betekenen.

Maar hoe leuk en waardevol de trainingen ook waren, één ding waren ze niet: efficiënt. Onze 15 partners hebben samen meer dan 10.000 medewerkers in dienst. Om iedereen voldoende tijd en aandacht te geven, is de trainingsgroep tot 15 deelnemers per keer. Aangezien een training een dagdeel duurt kan ik per dag 30 mensen trainen. Maximaal. Dat is meer dan 330 dagen fulltime training om iedereen op te leiden. Hierin heb ik doorstroom binnen de organisaties, uitbreiding van onze partners, een zekere mate van inefficiëntie en nog veel meer andere factoren niet meegenomen. Al met al een moeilijk schaalbare manier van werken, zelfs met het Train-de-trainer model dat we gebruiken. En zoals altijd uiteindelijk gebeurt waar inefficiëntie heerst, iemand gaat het roer omgooien.

Enkele voordelen van Jouw Omgeving zijn de toenemende mate van zelfstandigheid en betrokkenheid van cliënten door ze zelf meer mogelijkheden te geven om aan hun hulpverlening te werken. Het grote voordeel van blended werken is dat de hulpverlening tijd en plaats ongebonden maakt, ons motto is immers niet voor niets: “Jouw Hulp op Jouw Moment en Jouw Plek”. Maar als wij allemaal zo in dit concept geloven, waarom was het dan wel nodig dat de hulpverleners nog steeds een halve dag tijdens kantooruren met mij in een zaaltje op locatie zaten? Dat kon niet zo door blijven gaan. 

Wij zijn de afgelopen periode hard aan het werk geweest om de training “Leren werken met Jouw Omgeving” te digitaliseren. De training wordt aangeboden als een digitale module binnen het platform, je leert dus Jouw Omgeving gebruiken ín Jouw Omgeving. Ook na het volgen van de training blijf je toegang houden, op die manier heb je altijd een geheugensteuntje en plek om iets op te zoeken als je het even niet meer weet. De module komt volgende maand gratis beschikbaar voor alle instellingen die gebruik maken van Jouw Omgeving!

En ik? Houdt mijn tijd als trainer nu helemaal op? Nee. Ik ga andere trainingen geven, door deze digitalisering is er namelijk eindelijk de tijd om meer expertsessies te gaan organiseren. Trainingen aan hulpverleners die al een tijd van Jouw Omgeving gebruik maken en die nu meer verdieping willen hebben om digitaal werken nog beter in te kunnen zetten. Niet over de basis, maar over de verdieping, want op die manier worden ook onze partners steeds meer echte experts!

Wil je ook een expert worden of meer weten over de digitale training? Neem dan contact op!