16 augustus 2016

Verwerken en Versterken, blended traumabehandeling in ontwikkeling!

notitieblok

We zijn bij Jouw Omgeving constant aan het doorontwikkelen aan nieuwe tools, functies en behandelmodules. Een van de nieuwe modules waar wij mee bezig zijn is Verwerken en Versterken, een programma ter ondersteuning van traumagerichte cognitieve gedragstherapie.

We zijn al een aantal maanden hard bezig met de ontwikkeling van een nieuwe module die gebruikt kan worden bij de ondersteuning van traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CBT). TF-CBT is één van de best onderbouwde behandelmethoden voor kinderen en jongeren die last hebben van traumagerelateerde klachten. Alle modules in Jouw Omgeving worden blended ingezet, maar bij deze nieuwe module wordt de verdeling tussen online en offline contact tijdens het bouwen al heel bewust gemaakt. Het kind of de jongere kan thuis oefenen met ontspanning en psycho-educatie, en praat met de behandelaar in de face to face sessies over het trauma zelf. Het programma wordt gemaakt op basis van de ‘Verwerken en Versterken’ werkboeken, geschreven door Renée Beer en Ramón Lindauer. Beide auteurs zijn TF-CBT-trainer en experts op het gebied van zorg voor kinderen en jongeren met trauma. De module wordt ontwikkeld in samenwerking met onze partners van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Wij ontwikkelen bij Jouw Omgeving altijd in co-creatie met de auteurs van de programma’s om zo tot het beste resultaat te komen. Samen met de auteurs hebben we een deel van de inhoud in een digitale vorm gegoten, om goed aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld van de jongeren, en ze de mogelijkheid te geven thuis aan de slag te gaan met informatieve filmpjes en interactieve oefeningen. Vormgeving is hierbij zoals altijd erg belangrijk en Marcel Jurriëns is voor dit programma als illustrator betrokken bij het traject. Hij heeft ons net een aantal eerste ruwe schetsen aangeleverd die wij natuurlijk graag met jullie delen. Wij vinden het heel mooi om te zien hoe hij in zijn tekeningen de sfeer zo goed weet te vangen! Inmiddels zijn de kaders van de module af en zijn onze developers druk bezig met het bouwen aan de nieuwe oefeningen. We verwachten de module begin 2017 te lanceren, we kijken er nu al naar uit!