28 november 2017

Eerste online community gericht op implementatie van eHealth gelanceerd

Jouw Omgeving Community

In samenwerking met het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) hebben we de eerste online community gericht op de implementatie van eHealth gelanceerd. De community is er om zorgprofessionals te ondersteunen bij de inzet van eHealth-toepassingen en te werken op basis van best practices van andere professionals in de zorg. 

Arianne Kooijmans is programmamanager eHealth van het E-KJP, een samenwerkingsverband van zeven grote organisaties voor kinder- en jeugdpsychiatrie: “Wij hebben als samenwerkingsverband veel aandacht voor de implementatie en opschaling van eHealth en zetten daar goede stappen mee. Wij zien dat het niet de bereidwilligheid maar eerder het gebrek aan ervaring met digitale toepassingen is dat zorgprofessionals ervan weerhoudt weerhoudt om er optimaal gebruik van te maken. Daar kunnen we verandering in brengen door kennis en ervaringen met elkaar te delen.”

Professionals spreken dezelfde taal

Myriam Limper, senior implementatie-adviseur, is nauw betrokken bij de inhoudelijke ontwikkeling van de online community: “Bij deze community draait het niet om de werking van techniek, maar vooral om de inhoudelijke component van eHealth. Twee weten meer dan één en zorgprofessionals spreken dezelfde taal. Daarom hebben we deze community in het leven geroepen. De professionals kunnen hier vragen aan elkaar stellen en hun ervaringen op gebied van eHealth delen. Iedereen kan op deze manier werken op basis van best practices van andere vakgenoten. Zo kan de implementatie van eHealth op laagdrempelige wijze naar een hoger niveau getild worden.”

eHealth tot gemeengoed maken

De behandelaren van de bij het E-KJP aangesloten instellingen hebben inhoudelijke bijdragen geleverd voor de eerste versie van de online community. Door de inbreng van zorgprofessionals van andere organisaties zal één grote eHealth kennisbank ontstaan. Doel is om eHealth zo tot gemeengoed te maken en de drempel om digitale middelen in de behandelsetting in te zetten te verlagen.

Momenteel zijn er 2000 actieve professionals binnen het E-KJP die werken met de digitale toepassingen van Jouw Omgeving. De ambitie is om alle 5000 professionals hiervan gebruik te laten maken. Kooijmans: “We merken dat de online programma’s van Jouw Omgeving kinderen, jongeren en hun ouders echt verder helpen. Daarom investeren we in de doorontwikkeling van het platform en nu dus ook in de ontwikkeling van onze professionals en de bewustwording van de mogelijkheden die eHealth biedt.”