8 juni 2017

Zorgorganisatie Hersenz van start met online behandeling

Hersenz home

Zorgorganisatie Hersenz en Jouw Omgeving hebben samen online behandelingen ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De komende maanden gaan cliënten bij Hersenz-Middin, Hersenz-InteraktContour en Hersenz-De Noorderbrug de online-behandeling testen. Op 1 juni zijn de eerste groepen cliënten hiermee gestart. In november volgt de evaluatie. 


Hersenz biedt behandeling aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel die klaar zijn met revalideren en thuis beter willen leren omgaan met de gevolgen van het letsel. De behandeling wordt aangeboden in vijftig behandelcentra in Nederland. Cliënten volgen de behandeling in groepsverband op één van de locaties en regelmatig komt een behandelaar aan huis. Door de behandeling nu ook online aan te bieden kunnen cliënten op ieder gewenst moment thuis zelfstandig aan behandeldoelen werken. Zo krijgen ze meer regie over hun leerproces.

“Cliënten en naasten worden daarmee nog beter ondersteund tijdens de behandeling. Ook kan er tussentijds gemakkelijk contact plaatsvinden tussen behandelaar en cliënt”, aldus Judith Zadoks, landelijk programmamanager van Hersenz. “We richten ons voorlopig op blended behandeling, waarbij het contact met groepsgenoten en behandelaars enerzijds en digitaal werken anderzijds elkaar aanvullen en versterken. In de toekomst is het wellicht ook mogelijk onderdelen van de behandeling zelfstandig thuis te volgen. Maar het persoonlijk contact en de interactie in de groep heeft een belangrijke meerwaarde, horen we van cliënten en behandelaars.”

De eerste positieve reactie

Hersenz heeft voor Jouw Omgeving gekozen vanwege de ervaring met blended behandelen. Bovendien is Jouw Omgeving gebruiksvriendelijk vormgegeven voor mensen met hersenletsel en zijn er verschillende interactieve tools, zoals een emotiethermometer,  beschikbaar. Cliënten die de eerste versie van de module ‘Grip op je energie’ hebben uitgeprobeerd reageerden enthousiast:

“Ik vind het een aantrekkelijke opzet. Het nodigt zeker uit om ermee te werken. Ik vond het plezierig.” 

“Ik vind de lay-out prettig en rustig. Oefeningen zijn verhelderend en geven zelfinzicht. Wat mij betreft hartstikke waardevol om er verder mee te gaan!”