5 april 2018

E-LVB is klaar voor de VG Hackathon

VG Hackathon

Volgens teamlid Mark Vervuurt, tevens GZ-psycholoog en projectleider eHealth vanuit ASVZ, is het VG Hackathon team vanuit het Expertisenetwerk Ehealth Licht Verstandelijke Beperking (E-LVB) klaar voor de Hackathon. “We hebben een goed en divers team samengesteld. Een team waarin de cliënt centraal staat.” Samen met 30 andere teams gaan ze op een creatieve manier op zoek naar mogelijke oplossingen om mensen met een verstandelijke beperking met behulp van technologie in de toekomst beter te ondersteunen. Op de laatste dag, de Demoday op vrijdag 13 april, pitchen de deelnemers hun ideeën.

Een aantal mensen binnen het Expertisenetwerk zit in het netwerk van VG-innovators en dus was het een logische stap om een team te vormen en deel te nemen aan de Hackathon. “Met de Hackathon komen we vanuit verschillende perspectieven tot een oplossing. Het mooie van het E-LVB is dat het al uit mensen van verschillende instellingen bestaat,” vertelt Mark. Daarnaast wordt het team versterkt door cliënten en begeleiders. 

Het begint bij de cliënt

Mark legt uit hoe het E-LVB de Hackathon volgens de Lean startup-methode gaat aanpakken. “Op de eerste dag starten we met het verkennen van de knelpunten. Voor het E-LVB gaat het om de gezondheid in brede zin: hoe kunnen we met zorgtechnologie de gezondheid van cliënten met een licht verstandelijke beperking verbeteren? En dat is een groot vraagstuk! Het is belangrijk om niet vanuit oplossingen te denken, maar om eerst de probleemstelling helder te krijgen en dat begint bij de cliënt. We gaan dan ook naar cliënten toe om hen zo nauw mogelijk te betrekken. Het maakt overigens niet uit wie je bent, we hebben allemaal op een gelijkwaardige manier iets in te brengen qua kennis en ervaring.”

Vrijheid 

Op de tweede dag zal het team verschillende oplossingsrichtingen gaan onderzoeken. “Je gaat gelijkwaardig met elkaar in gesprek om echt met elkaar tot oplossingen te komen. Dat doe je niet in je eentje, maar juist met gebruikers en cliënten. Als professional of als leverancier vergis je je namelijk soms in wat écht voor een cliënt werkt. Cliënten leveren dus de belangrijkste input voor oplossingen.” 

Demoday

Op vrijdag 13 april pitchen alle teams een uitgewerkte oplossing. Dat meedoen voor het E-LVB belangrijker is dan winnen blijkt wel uit de verbaasde reactie van Mark: “O, ik wist niet eens dat er prijzen waren! Ja, natuurlijk willen we wat we hebben bedacht daarmee verder ontwikkelen.” De prijzen bestaan uit een geldbedrag en exposure op de stand van Computable tijdens de Zorg & ICT beurs van 17 tot en met 19 april. Uiteraard kun je ook de stand van Jouw Omgeving bezoeken voor meer informatie! Registreer je via deze link voor gratis toegang.

Gezocht!

Het team is nog op zoek naar een arts of dokter die zij tijdens de Hackathon vragen kunnen stellen. Wil jij een bijdrage leveren aan de Hackathon? En ben jij volgende week telefonisch bereikbaar of kun je zelfs samen met het team op pad tijdens de verkenning op maandag en dinsdag? Stuur dan een mail met als onderwerp ' VG Hackathon 2018'.