Informatie over het programma

Ben je tussen de 14 en 23 jaar? Voel jij je vaak somber of leeg? Zit je niet lekker in je vel? Heb je het gevoel dat je geen grip hebt op je stemming? Heb je geen zin om dingen te ondernemen en heb je daar last van?

Dan is Doepressie misschien wel iets voor jou. Met het programma leer
je grip te krijgen op je stemming.

“ Ik kan een bericht sturen naar mijn behandelaar wanneer ik wil!”

Lekker thuis

Doepressie is een programma dat je samen met een behandelaar volgt. Je doet een deel thuis op de computer en daarnaast heb je een aantal afspraken met je behandelaar om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen. Hierdoor kan je aan je programma werken wanneer jij wilt, in je eigen tempo en op de tijd dat het jou uitkomt. 

“Soms voel ik me rot en als ik dan in het stemmingsdagboek zie dat ik me gisteren goed voelde, is het minder erg"

Samen met je Behandelaar

Om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen heb je een vaste behandelaar. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je hem berichten sturen als je een vraag hebt. Hij kijkt hoe de behandeling gaat en geeft tips om je te helpen. Je start het programma samen, zodat je behandelaar je goed op weg kan helpen. Tijdens het programma heb je een aantal afspraken om te bespreken hoe het gaat.

Ook je ouders doen mee

Alleen jij en je behandelaar hebben toegang tot het programma. Je kunt je ouders het programma laten zien of hen toegang geven als je dat wil. Je ouders kunnen ook een eigen account krijgen waarin ze informatie kunnen lezen over een depressie.

Het programma

Het blended behandelprogramma Doepressie bestaat uit verschillende onderdelen. In het eerste onderdeel depressie, krijg je informatie over hoe het programma werkt, depressie en de behandeling. Zodat je begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je daar samen met je behandelaar aan gaat werken. In het volgende onderdeel meten is weten leer je werken met de stemmingsmeter. Dit betekent dat je leert bijhouden hoe jij je voelt, op verschillende momenten bij welke activiteiten die je onderneemt. Dit geeft je inzicht en dat helpt! Een ander onderdeel is relax. Dit onderdeel gaat over hoe stress je beïnvloed en hoe dat bij jou werkt. En in denk je goed leer je hoe je sombere gedachten positiever kan maken. Daarna komt het onderdeel: pak je problemen aan! Dit onderdeel gaat onder andere over hoe je voor jezelf op kan komen en hoe je lastige situaties aan kan pakken. In het onderdeel depressie de deur uit, kijk je samen met je behandelaar hoe je ervoor zorgt dat het goed met je gaat.

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • De stemmingsmeter, waarbij je direct kunt zien hoe jij vindt dat het gaat met je stemming en hoe dit verhoud tot je activiteiten, 
  • De huiswerklijst, je ziet direct wat je (nog) moet doen,

Hoe en waar kan ik aan de slag met het programma?

Doepressie wordt aangeboden door verschillende organisaties binnen de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg. Om hiervan gebruik te kunnen maken is een verwijzing van de huisarts of Bureau Jeugdzorg nodig.

De volgende organisaties bieden het programma aan:

  

 


 

  • Yulius
    Diverse locaties in Dordrecht, Barendrecht, Gorinchem en Rotterdam

Blended behandelen, wat is dat nu?

Blended behandelen is een nieuwe manier van hulp, waarbij je een deel van de behandeling thuis op je computer doet en daarnaast een aantal afspraken hebt met je behandelaar. Hierdoor kan je aan je behandeling werken wanneer jij wilt, in jouw tempo en op de tijd dat het jou uitkomt. Dat scheelt reizen en vrij vragen!

  

Persoonlijk contact

Je volgt een blended behandeling met een vaste behandelaar, die je leert kennen voordat je begint. Hij helpt je op weg en begeleidt je tijdens je behandeling. Hoeveel afspraken je samen hebt en wanneer? Dat overleg je samen.

Eigen baas

Loop je midden in een opdracht vast? Heb je iets nieuws geleerd en wil je dat graag vertellen? Kijk je tv en schiet je nog wat te binnen? Of is er iets gebeurd waarbij je hulp wilt vragen aan je behandelaar?Berichten binnen Jouw Omgeving kan je, onder andere aan je behandelaar, sturen wanneer en waarover jij wilt.  Let wel, je behandelaar leest niet altijd direct berichten, maar zal binnen de met jouw afgesproken tijd reageren.

Veilig contact

Binnen Jouw Omgeving kan je veilig berichten sturen, bijvoorbeeld naar je behandelaar. Hij kan ook je voortgang volgen, reageren op opdrachten, vragen aan je stellen en eventueel een filmpje of informatie voor je klaarzetten. Als je iets wilt overleggen met je behandelaar, kan dat dus veilig binnen Jouw Omgeving.

Op maat

Je kan Jouw Omgeving inrichten naar jouw smaak. Hiervoor zijn veel plaatjes en achtergrondkleuren aanwezig. Daarnaast worden door de mogelijkheden van de computer opdrachten binnen je behandeling inzichtelijker om te doen. Bijvoorbeeld het slepen van situaties naar goed of fout, plaatjes bij uitleg en het bewaren van tips in een virtuele trukendoos!

E-KJP

Een blended behandeling kan je volgen bij het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Op deze manier biedt de E-KJP hulp aan die past bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ze willen dat de hulp hiermee verbeterd wordt en prettiger om te doen. Blended hulp is ook groener,  je hoeft er minder voor te reizen en je gebruikt minder papier.De E-KJP is een samenwerking tussen Accare, de Bascule, Curium, de Jutters, Karakter, Triversum en Yulius.

Jouw Omgeving

Een blended behandeling vindt plaats binnen Jouw Omgeving. Jouw Omgeving is een online behandelplatform. Dit betekent dat het een beveiligde plek is op internet waar alleen jij als deelnemer en je behandelaar toegang krijgen. Wanneer anderen meedoen in de behandeling, krijgen zij ook toegang, afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt.