Informatie over het programma

Ervaar je problemen in de opvoeding? Heeft jouw kind adhd, ass of een gedragsstoornis en is hij of zij jonger dan 14 jaar? En wil je hier aan werken?

Dan is de Oudertraining bij gedrags­problemen misschien wel iets voor jou. In de training leer je hoe  adhd, ass of een gedragsstoornis een rol speelt in zijn of haar gedrag en op welke manier jij je opvoeding hierop kunt afstemmen, zodat het probleemgedrag van je kind minder wordt.

“Ik heb het aan de juf laten zien, ze snapt me nu beter”

Lekker thuis

De oudertraining is een programma dat je samen als ouder(s) met een behandelaar kan volgen. Een deel doe je thuis op je computer, waardoor je aan het programma kan werken wanneer jij wilt en in jouw tempo, op de tijd dat het jou uitkomt. Daarnaast vinden een aantal bijeenkomsten plaats met de behandelaar.

Samen met je Behandelaar

De training kan je alleen of samen met je partner volgen. Ook is het mogelijk om het programma samen te volgen, als één van de ouders niet meer in het gezin woont; bijvoorbeeld in geval van scheiding. Wanneer het programma samen wordt gevolgd, krijgt ieder een eigen inlog. Een aantal opdrachten maak je samen en bij de meeste heb je beiden een eigen invulscherm. Je kunt van elkaar zien wat er is ingevuld en je kan onderling reageren, zodat er een gesprek kan ontstaan over een bepaald thema of opdracht. In het gesprek kan ook waar gewenst de behandelaar deelnemen.

Aan het programma werk je met een vaste behandelaar. Terwijl je thuis aan het programma werkt, kan de behandelaar gemaild worden. De behandelaar volgt het verloop van de training en reageert op gemaakte opdrachten. Het programma wordt samen met de behandelaar gestart en tijdens de behandeling vinden er een aantal afspraken plaats om de voortgang te bespreken.

We kunnen allebei werken aan deze behandeling en leren veel over ons kind

Het Programma

Het programma bestaat uit een aantal onderdelen. In het onderdeel start krijg je informatie over de training en bepaal je aan welke problemen je gaat werken. In het onderdeel is waarom doet mijn kind zo? krijg je uitleg over hoe de aanwezigheid van ADHD, ASS of een gedragsstoornis het gedrag van je kind beïnvloed. Binnen de training stelt de behandelaar in wat bij jou kind speelt zodat de informatie voor jou passend is. Vervolgens het onderdeel zo ontstaat probleem gedrag. In dit onderdeel leg je de situaties onder de loep, je leert ze in stukken te knippen en te begrijpen welke factoren de situatie beïnvloeden. Zodat je leert waar aanknopingspunten kunnen liggen. En in het onderdeel reageren op gedrag, wordt er geoefend met eigen situaties. Zo kan er een filmpje over een situatie worden geupload welke als oefensituatie genomen wordt in de training. Als laatste het onderdeel resultaat, hier evalueer je met je behandelaar wat de training jou heeft opgeleverd en hoe je de geleerde vaardigheden vast kunt houden.

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het programma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • de tipkoffer, deze koffer kan je gedurende de training vullen met tips voor je zelf en hij kan geprint worden zodat je de tips in je dagelijkse leven bij de hand kan houden.
  • de huiswerklijst, hier lees je de opdrachten die voor de komende tijd staan gepland.
  • een drietal grafieken die lopende de training weergeven hoe je de opvoeding ervaart op basis van peilmomenten in de training.

Hoe en waar kan ik aan de slag met het programma?

De Oudertraining wordt aangeboden door verschillende organisaties binnen de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg. Om hiervan gebruik te kunnen maken is een verwijzing van de huisarts of Bureau Jeugdzorg nodig.

De volgende organisaties bieden het programma aan:

 


 


 

 

  • Yulius
    Diverse locaties in Dordrecht, Barendrecht, Gorinchem en Rotterdam

 

Blended behandelen, wat is dat nu?

Blended behandelen is een nieuwe manier van hulp, waarbij je een deel van de behandeling thuis op je computer doet en daarnaast een aantal afspraken hebt met je behandelaar. Hierdoor kan je aan je behandeling werken wanneer jij wilt, in jouw tempo en op de tijd dat het jou uitkomt. Dat scheelt reizen en vrij vragen!

  

Persoonlijk contact

Je volgt een blended behandeling met een vaste behandelaar, die je leert kennen voordat je begint. Hij helpt je op weg en begeleidt je tijdens je behandeling. Hoeveel afspraken je samen hebt en wanneer? Dat overleg je samen.

Eigen baas

Loop je midden in een opdracht vast? Heb je iets nieuws geleerd en wil je dat graag vertellen? Kijk je tv en schiet je nog wat te binnen? Of is er iets gebeurd waarbij je hulp wilt vragen aan je behandelaar?Berichten binnen Jouw Omgeving kan je, onder andere aan je behandelaar, sturen wanneer en waarover jij wilt.  Let wel, je behandelaar leest niet altijd direct berichten, maar zal binnen de met jouw afgesproken tijd reageren.

Veilig contact

Binnen Jouw Omgeving kan je veilig berichten sturen, bijvoorbeeld naar je behandelaar. Hij kan ook je voortgang volgen, reageren op opdrachten, vragen aan je stellen en eventueel een filmpje of informatie voor je klaarzetten. Als je iets wilt overleggen met je behandelaar, kan dat dus veilig binnen Jouw Omgeving.

“We hoeven minder vaak te reizen en oppas te regelen”

Op maat

Je kan Jouw Omgeving inrichten naar jouw smaak. Hiervoor zijn veel plaatjes en achtergrondkleuren aanwezig. Daarnaast worden door de mogelijkheden van de computer opdrachten binnen je behandeling inzichtelijker om te doen. Bijvoorbeeld het slepen van situaties naar goed of fout, plaatjes bij uitleg en het bewaren van tips in een virtuele trukendoos!

E-KJP

Een blended behandeling kan je volgen bij het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Op deze manier biedt de E-KJP hulp aan die past bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ze willen dat de hulp hiermee verbeterd wordt en prettiger om te doen. Blended hulp is ook groener,  je hoeft er minder voor te reizen en je gebruikt minder papier.De E-KJP is een samenwerking tussen Accare, de Bascule, Curium, de Jutters, Karakter, Triversum en Yulius.

Jouw Omgeving

Een blended behandeling vindt plaats binnen Jouw Omgeving. Jouw Omgeving is een online behandelplatform. Dit betekent dat het een beveiligde plek is op internet waar alleen jij als deelnemer en je behandelaar toegang krijgen. Wanneer anderen meedoen in de behandeling, krijgen zij ook toegang, afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt.