Informatie over het programma
Ben je de hele dag bezig met wat en hoeveel je eet? Maak jij je zorgen over je gewicht? Ben je ontevreden over hoe je er uit ziet?
Dan is Smaakk! misschien wel iets voor jou. Met behulp van het programma leer je werken aan een normaal eetpatroon, een gezond gewicht en een positiever beeld van jezelf.
Jouw Omgeving
Smaakk! is een online behandelprogramma voor jongeren met een eetstoornis. Je werkt aan Smaakk! binnen Jouw Omgeving. Dat is beveiligde behandelomgeving op internet waar alleen jij en je behandelaar bij kunnen. Je ouders of verzorgers hebben een aparte plek waar ze bijvoorbeeld informatie kunnen vinden over eetstoornissen.
“Het is fijn dat mijn behandelaar zo meeleeft en telkens berichtjes en tips stuurt”
Samen met je Behandelaar
Je behandeling voor je eetstoornis bestaat deels uit online opdrachten en deels uit gesprekken. Je eigen behandelaar begeleidt jou ook online. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je hem of haar berichten sturen als je een vraag hebt. Hij of zij kijkt hoe de behandeling gaat en geeft tips om je te helpen. Je kunt daardoor thuis en op je eigen tijd je behandeling gemakkelijk voortzetten en toch contact houden met je behandelaar.
Ook je ouders doen mee
Je ouders kunnen ook een eigen online omgeving krijgen, waarin uitleg en tips staan.
Ze kunnen binnen de omgeving veilig berichten sturen aan jou en je behandelaar. Ze zien niet de inhoud van jouw behandelprogramma Smaakk!.
Hoe en waar kan ik aan de slag met het programma?
Smaakk! wordt aangeboden in verschillende organisaties binnen de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg. Om hiervan gebruik te kunnen maken is een verwijzing van de huisarts of Bureau Jeugdzorg nodig.
De volgende organisaties bieden het programma aan:
-
Accare
Diverse lokaties in Groningen,
Friesland en Overijssel
info@accare.nl
-
Triversum
Diverse lokaties in Noord-Holland
e-health@triversum.nl
-
De Bascule
Diverse locaties in regio
Amsterdam/Hilversum
020 890 10 00
info@debascule.com
-
Yulius
Diverse locaties in Dordrecht, Barendrecht, Gorinchem en Rotterdam
-
Curium-lumc
Oegstgeest en Gouda
info@curium.nl
Blended behandelen, wat is dat nu?
Blended behandelen is een nieuwe manier van hulp, waarbij je een deel van de behandeling thuis op je computer doet en daarnaast een aantal afspraken hebt met je behandelaar. Hierdoor kan je aan je behandeling werken wanneer jij wilt, in jouw tempo en op de tijd dat het jou uitkomt. Dat scheelt reizen en vrij vragen!
Persoonlijk contact
Je volgt een blended behandeling met een vaste behandelaar, die je leert kennen voordat je begint. Hij helpt je op weg en begeleidt je tijdens je behandeling. Hoeveel afspraken je samen hebt en wanneer? Dat overleg je samen.
Eigen baas
Loop je midden in een opdracht vast? Heb je iets nieuws geleerd en wil je dat graag vertellen? Kijk je tv en schiet je nog wat te binnen? Of is er iets gebeurd waarbij je hulp wilt vragen aan je behandelaar? Berichten binnen Jouw Omgeving kan je, onder andere aan je behandelaar, sturen wanneer en waarover jij wilt. Let wel, je behandelaar leest niet altijd direct berichten, maar zal binnen de met jou afgesproken tijd reageren.
Veilig contact
Binnen Jouw Omgeving kan je veilig berichten sturen, bijvoorbeeld naar je behandelaar. Hij kan ook je voortgang volgen, reageren op opdrachten, vragen aan je stellen en eventueel een filmpje of informatie voor je klaarzetten. Als je iets wilt overleggen met je behandelaar, kan dat dus veilig binnen Jouw Omgeving.
“Het helpt me dat ik een bericht kan sturen naar mijn behandelaar wanneer ik wil!”
Op maat
Je kan Jouw Omgeving inrichten naar jouw smaak. Hiervoor zijn veel plaatjes en achtergrondkleuren aanwezig. Daarnaast worden door de mogelijkheden van de computer opdrachten binnen je behandeling inzichtelijker om te doen. Bijvoorbeeld het slepen van situaties naar goed of fout, plaatjes bij uitleg en het bewaren van tips in een virtuele trukendoos.
E-KJP
Een blended behandeling kan je volgen bij het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Op deze manier biedt de E-KJP hulp aan die past bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ze willen dat de hulp hiermee verbeterd wordt en prettiger om te doen. Blended hulp is ook groener, je hoeft er minder voor te reizen en je gebruikt minder papier.De E-KJP is een samenwerking tussen Accare, de Bascule, Curium, de Jutters, Karakter, Triversum en Yulius.