4 oktober 2016

Samenwerking Jouw Omgeving, Coolminds en het E-KJP

oculus

Op de Jouw Omgeving Meetup van vorige week donderdag hebben we de officiële aankondiging gedaan: Jouw Omgeving en Coolminds slaan de handen ineen om samen met het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie de inzet van Virtual Reality in de Jeugd GGZ een boost te geven! Wij zijn heel blij met deze fantastische samenwerking die het mogelijk maakt om VR therapie echt op te schalen en nog meer als geïntegreerd onderdeel van de behandeling in te kunnen zetten.

Hieronder het persbericht:

Op donderdag 29 september geven zeven Jeugd GGZ-instellingen het startschot voor het op grote schaal inzetten van Virtual Reality (VR) in de geestelijke gezondheidszorg. Met het gebruik van VR worden andere behandelmethoden beschikbaar gemaakt. Cliënten krijgen de mogelijkheid met behulp van VR in een gecontroleerde omgeving een psychische stoornis te overwinnen. Het is voor het eerst dat VR op deze schaal ingezet wordt in de sector.

Door een verregaande samenwerking tussen online behandelplatform Jouw Omgeving, VRspecialist Vrendle en zeven GGZ instellingen verenigd in het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie, is er sprake van een doorbraak van grootschalig gebruik van VR in de gezondheidszorg.

Wensen van de client

Met de integratie van VR binnen het online behandelplatform Jouw Omgeving zijn er nieuwe en andere behandelmogelijkheden mogelijk. De cliënt kan thuis in zijn eigen tempo aan de slag met de VRapplicatie. Zo kan het programma nog beter worden gedoseerd en is het behandelmoment beter afgestemd op de wensen van de cliënt. Via Jouw Omgeving heeft zowel de cliënt als behandelaar inzicht in de voortgang van de behandeling en verloopt ook de communicatie via het online platform.

Leren omgaan met angsten

Birk Frankvoort van Jouw Omgeving: “Uit internationaal onderzoek blijkt dat Virtual Reality goed tot zijn recht komt bij therapieën waarbij mensen met een angststoornis leren omgaan met hun angsten. Denk aan pleinvrees, straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Met VR Exposure Therapy (VRET) wordt iemand stapsgewijs geconfronteerd met datgene waar hij of zij bang voor is. Diegene wordt geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van zo’n aanval. Hierdoor went de cliënt aan het angstgevoel, waardoor de angst uitdooft. Dit is één van de krachtigste technieken binnen gedragstherapie tot nu toe. De integratie van de twee platformen heeft ook voordelen voor andere gedeelde klanten zoals stichting Reik en Ambiq. Stichting Reik speelt bovendien een voortrekkersrol bij de inzet van VR en Ambiq heeft recentelijk stappen gemaakt bij het gebruiken van VR.

Gezamenlijk met de betrokken partijen start Vrendle met de ontwikkeling van de 360 graden video’s voor therapie, (empathie)training en ontspanning. De zorginstellingen delen de ontwikkelkosten met een kostenreductie als gevolg. Binnen een paar maanden zal het gebruik van Virtual Reality bij deze instellingen mogelijk zijn.