2 juni 2016

Geslaagde expertsessie privacy en veiligheid

servers

Bij Jouw Omgeving hebben wij privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan en zijn wij altijd bezig met de nieuwste manieren om dit optimaal te faciliteren. Het thema is op dit moment relevanter dan ooit met bijna dagelijkse nieuwsberichten over Whatsapp in de zorgde veiligheid van beeldbellen en het omgaan met dossierinformatie door zowel gemeentes als zorgaanbieders. Wij krijgen veel vragen over dit soort onderwerpen, want ook bij onze klanten en partners spelen deze thema’s. Om antwoord te geven op de vele vragen die hierover leven, organiseerde Jouw Omgeving op dinsdag 31 mei een gratis expertsessie voor onze gebruikers. 

Online privacy en databeveiliging zijn twee van onze passies bij Jouw Omgeving. Toen wij steeds meer vragen van onze klanten en partners over dit onderwerp kregen, was het een logische stap om hier iets voor te organiseren. Jouw Omgeving heeft veel kennis over deze onderwerpen en wij hebben door de jaren heen een groot netwerk om ons heen verzameld van experts met verschillende achtergronden. 

Wij besloten voor onze klanten een expertsessie te organiseren en vonden in een van deze contacten, Winfried Tilanus, een uitstekende dagvoorzitter. Winfried is onafhankelijk adviseur op het gebied van ICT en ICT beveiliging en een expert waar wij graag mee sparren. Om de juridische aspecten ook goed te belichten waren wij erg blij dat Itte Overing, juridisch adviseur bij ICTRecht, ook graag een bijdrage wilde leveren

Met een select groepje genodigden zijn we een middag lang de diepte ingedoken en hebben we kennis en ervaring uitgewisseld over cloud, ISO, NEN, GDPR, meldplicht datalekken en nog veel meer. Het was een zeer informatieve en waardevolle middag, natuurlijk met een gezellige borrel tot besluit. De deelnemers waren allemaal zeer enthousiast en vonden deze inhoudelijk middag zeer de moeite waard, en dat is natuurlijk waar wij het voor doen.

Enkele inzichten die deze sessie hebben opgeleverd:

  • De kracht van hulpverlening is voor een groot gedeelte gebaseerd op vertrouwen tussen behandelaar en cliënt. Beveiligingsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat dit vertrouwen beschaamd wordt.
  • Als je online middelen op een veilige manier wil inzetten, moet je naar de hele keten kijken, van instelling tot platform tot datacentrum.
  • Bij de grensvlakken tussen organisaties is het extra goed opletten; juist daar kunnen belangrijke aspecten van de beveiliging tussen wal en schip vallen.
  • Hulpverleners snappen heel goed het belang van goede geheimhouding, maar het is moeilijk om ze concrete handvatten te geven over wat ze moeten doen voor een veilig systeem.
  • Bij de meldplicht datalekken is de instelling verantwoordelijk voor het doen van de melding, de rest van de keten moet zo georganiseerd zijn dat de instelling ook aan haar verplichting kan voldoen.