27 februari 2020

1 juli 2020 - Verplichte elektronische inzage in dossier

icons_overzicht.png

Per 1 juli 2020 zal na 4 jaar voorbereiding de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wvpz) volledig van kracht zijn.

Een belangrijk onderdeel van deze wet is dat patiënten vanaf dat moment kosteloos recht hebben op online inzage in het medisch dossier en om hier een online kopie van te krijgen. Voor veel organisaties kan dit voelen als een bedreiging; weer iets dat ze moeten regelen en betalen vanuit IT en voor medewerkers kan het spannend zijn als patiënten en cliënten toegang krijgen tot de verslagen die zij schrijven. Maar het is ook een kans om cliënten en hun naasten meer regie te geven en transparant en laagdrempelig met ze samen te werken.

Jouw Omgeving is gebouwd vanuit de overtuiging dat transparantie en samen werken essentieel zijn voor goede hulpverlening. Inzage is een belangrijk onderdeel van deze manier van werken. Afhankelijk van hoe Jouw Omgeving bij jou in de organisatie wordt ingezet, voldoe je met het platform gedeeltelijk tot geheel aan de eisen die onder de nieuwe wetgeving worden gesteld. Vaak is het mogelijk om met een aantal wijzigingen in Jouw Omgeving of een aanpassing van de koppeling met het ECD/EPD te zorgen dat de inzage goed geregeld is. Niet alleen op de wettelijke maar ook de mooiste, meest cliëntvriendelijke manier.

Wil je meer weten over de huidige inrichting van Jouw Omgeving binnen jouw organisatie, hoe nu al wordt voldaan aan de nieuwe wetgeving, of wat er nodig zou zijn om dit te realiseren?
​Neem dan gerust contact op met jouw contact persoon binnen Jouw Omgeving. Of bel ons op 088-4500 250 om te zorgen dat je het op tijd hebt geregeld.