Dappere Kat

Dappere Kat - een online behandeling voor kinderen en jongeren met angstklachten

Informatie over het programma

Ben je wel eens bang voor situaties of vind je dingen spannend die voor anderen niet zo spannend zijn en heb je daar last van?

Dan is Dappere Kat misschien iets voor jou. Met het programma Dappere Kat leer je hoe angst werkt en hoe jij daar anders mee om kan gaan, zodat je er geen last meer van hebt.

"Ik snap nu dat spannende dingen uit de weg gaan niet helpt tegen angst"

dapperekat-03.90024c40dc5e

Het programma

Dappere Kat is een programma dat eerder in Amerika werd ontwikkeld door Phil Kendall en ook in Nederland veel wordt gebruikt. Deze “blended” versie werd gemaakt door Maaike Nauta, Leonieke Vet en Phil Kendall en is geschikt voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is start. Je maakt live kennis met je behandelaar en vult samen vragenlijsten in om je angst nader te bekijken. Je krijgt uitleg over hoe angst werkt en wat je er aan kan doen. In het tweede onderdeel, de angstladder, krijg je meer inzicht in je eigen angst. Je leert oefenstapjes te maken zodat jij kan oefenen in jouw tempo. Dan ga je stap voor stap oefenen met situaties die jij lastig vindt en die jij op je angstladder hebt beschreven. Juist door te oefenen merk je dat je minder angstig wordt. In de andere onderdelen leer je trucs die kunnen helpen bij het oefenen. Aan het eind van het programma kijk je samen met je behandelaar hoe het gaat. Je bedenkt samen hoe je kunt blijven oefenen en kunt zorgen dat het goed blijft gaan.

Samen met je behandelaar

Om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen heb je een vaste behandelaar. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je hem of haar berichten sturen als je een vraag hebt. Hij of zij kijkt hoe de behandeling gaat en geeft tips om je te helpen. Je start het programma samen, zodat je behandelaar je goed op weg kan helpen. Tijdens het programma heb je een aantal afspraken om te bespreken hoe het gaat. Zo samenwerken, deels in de instelling met je behandelaar, en deels online vanuit huis heeft een "blended" behandeling.

Ook je ouders doen mee

Ook je ouders of verzorgers doen mee in het programma. Ze kunnen meekijken of je helpen als jij dat vraagt. Afspraken hierover maak je samen met je ouders en je behandelaar.

"Het is leuk dat mijn behandelaar zo meeleeft en telkens berichtjes en tips stuurt"

Beloningen

Werk je aan het programma, dan verdien je punten waarmee je beloningen kan innen. Wat deze beloningen zijn spreek je af met je behandelaar en je ouders. Op die manier is leren echt leuk!

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • De angst in actieschaal, waarbij je direct kunt zien hoe jij vindt dat het gaat met je angst, 
  • De huiswerklijst, je ziet direct wat je (nog) moet doen,
  • De beloningen, je ziet direct het overzicht van je spaarpunten en welke beloning je daarvoor kan kiezen.

Onderzoek

Om te kijken of het “blended” programma net zo goed werkt als het gewone “face to face” programma doen we onderzoek. Je volgt dan gewoon je behandeling samen met je behandelaar, en daarnaast vul je wat extra vragenlijsten in. Accare werkt hieraan mee. 

Wil je de interactieve module Dappere Kat ook inzetten?

Dat kan in combinatie met een account in Jouw Omgeving.

Mail ons!

Heb je een vraag of wil je meer informatie, stuur ons dan een mail. U zult binnen 2 dagen reactie krijgen.

Bel ons!

Wil je direct met iemand spreken over de mogelijkheden? Bel dan met één van onze medewerkers via onderstaand nummer.

088 4500 250