Informatie over het programma

Ben je wel eens bang voor situaties of vind je dingen spannend die voor anderen niet zo spannend zijn en heb je daar last van?

Dan is Dappere Kat misschien iets voor jou. Met het programma Dappere Kat leer je hoe angst werkt en hoe jij daar anders mee om kan gaan, zodat je er geen last meer van hebt.

“Ik snap nu dat spannende dingen uit de weg gaan niet helpt tegen angst”

Jouw Omgeving

Je werkt aan Dappere Kat binnen Jouw Omgeving. Dat is een online behandelplatform. Dit betekent dat het een beveiligde plek is (op internet) waar alleen jij en je behandelaar toegang krijgen. Je ouders of verzorgers hebben een aparte plek waar ze bijvoorbeeld informatie kunnen vinden over angst.

"Het is leuk dat mijn behandelaar zo meeleeft en telkens berichtjes en tips stuurt"

Samen met je Behandelaar

Om ervoor te zorgen dat je het programma goed kan volgen heb je een vaste behandelaar. Terwijl je thuis aan je programma werkt, kan je hem of haar berichten sturen als je een vraag hebt. Hij of zij kijkt hoe de behandeling gaat en geeft tips om je te helpen. Je start het programma samen, zodat je behandelaar je goed op weg kan helpen. Tijdens het programma heb je een aantal afspraken om te bespreken hoe het gaat. Zo samenwerken, deels in de instelling met je behandelaar, en deels online vanuit huis heeft een "blended" behandeling.

Ook je ouders doen mee

Ook je ouders of verzorgers doen mee in het programma. Ze kunnen meekijken of je helpen als jij dat vraagt. Afspraken hierover maak je samen met je ouders en je behandelaar.

Het programma

Dappere Kat is een programma dat eerder in Amerika werd ontwikkeld door Phil Kendall en ook in Nederland veel wordt gebruikt. Deze “blended” versie werd gemaakt door Maaike Nauta, Leonieke Vet en Phil Kendall en is geschikt voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar.

Aan de slag

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is start. Je maakt live kennis met je behandelaar en vult samen vragenlijsten in om je angst nader te bekijken. Je krijgt uitleg over hoe angst werkt en wat je er aan kan doen. In het tweede onderdeel, de angstladder, krijg je meer inzicht in je eigen angst. Je leert oefenstapjes te maken zodat jij kan oefenen in jouw tempo. Dan ga je stap voor stap oefenen met situaties die jij lastig vindt en die jij op je angstladder hebt beschreven. Juist door te oefenen merk je dat je minder angstig wordt. In de andere onderdelen leer je trucs die kunnen helpen bij het oefenen. Aan het eind van het programma kijk je samen met je behandelaar hoe het gaat. Je bedenkt samen hoe je kunt blijven oefenen en kunt zorgen dat het goed blijft gaan.

Beloningen

Werk je aan het programma, dan verdien je punten waarmee je beloningen kan innen. Wat deze beloningen zijn spreek je af met je behandelaar en je ouders.  Op die manier is leren echt  leuk!

Slimme dingen

Naast de verschillende onderdelen in het progamma, zijn er een aantal slimme dingen in het programma gebouwd:

  • De angst in actieschaal, waarbij je direct kunt zien hoe jij vindt dat het gaat met je angst, 
  • De huiswerklijst, je ziet direct wat je (nog) moet doen,
  • De beloningen, je ziet direct het overzicht van je spaarpunten en welke beloning je daarvoor kan kiezen.

Onderzoek

Om te kijken of het “blended” programma net zo goed werkt als het gewone “face to face” programma doen we onderzoek. Je volgt dan gewoon je behandeling samen met je behandelaar, en daarnaast vul je wat extra vragenlijsten in. Accare en de Bascule werken hieraan mee. 

Hoe en waar kan ik aan de slag met het programma?

Dappere Kat wordt aangeboden in verschillende organisaties binnen de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg. Om hiervan gebruik te kunnen maken is een verwijzing van de huisarts of Bureau Jeugdzorg nodig.

De volgende organisaties bieden het programma aan:


 


 

  • Yulius
    Diverse locaties in Dordrecht, Barendrecht, Gorinchem en Rotterdam

Blended behandelen, wat is dat nu?

Blended behandelen is een nieuwe manier van hulp, waarbij je een deel van de behandeling thuis op je computer doet en daarnaast een aantal afspraken hebt met je behandelaar. Hierdoor kan je aan je behandeling werken wanneer jij wilt, in jouw tempo en op de tijd dat het jou uitkomt. Dat scheelt reizen en vrij vragen!

  

Persoonlijk contact

Je volgt een blended behandeling met een vaste behandelaar, die je leert kennen voordat je begint. Hij helpt je op weg en begeleidt je tijdens je behandeling. Hoeveel afspraken je samen hebt en wanneer? Dat overleg je samen.

Eigen baas

Loop je midden in een opdracht vast? Heb je iets nieuws geleerd en wil je dat graag vertellen? Kijk je tv en schiet je nog wat te binnen? Of is er iets gebeurd waarbij je hulp wilt vragen aan je behandelaar?Berichten binnen Jouw Omgeving kan je, onder andere aan je behandelaar, sturen wanneer en waarover jij wilt.  Let wel, je behandelaar leest niet altijd direct berichten, maar zal binnen de met jouw afgesproken tijd reageren.

Veilig contact

Binnen Jouw Omgeving kan je veilig berichten sturen, bijvoorbeeld naar je behandelaar. Hij kan ook je voortgang volgen, reageren op opdrachten, vragen aan je stellen en eventueel een filmpje of informatie voor je klaarzetten. Als je iets wilt overleggen met je behandelaar, kan dat dus veilig binnen Jouw Omgeving.

“Mijn behandelaar is dichterbij me nu”

Op maat

Je kan Jouw Omgeving inrichten naar jouw smaak. Hiervoor zijn veel plaatjes en achtergrondkleuren aanwezig. Daarnaast worden door de mogelijkheden van de computer opdrachten binnen je behandeling inzichtelijker om te doen. Bijvoorbeeld het slepen van situaties naar goed of fout, plaatjes bij uitleg en het bewaren van tips in een virtuele trukendoos!

E-KJP

Een blended behandeling kan je volgen bij het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Op deze manier biedt de E-KJP hulp aan die past bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ze willen dat de hulp hiermee verbeterd wordt en prettiger om te doen. Blended hulp is ook groener,  je hoeft er minder voor te reizen en je gebruikt minder papier.De E-KJP is een samenwerking tussen Accare, de Bascule, Curium, de Jutters, Karakter, Triversum en Yulius.

Jouw Omgeving

Een blended behandeling vindt plaats binnen Jouw Omgeving. Jouw Omgeving is een online behandelplatform. Dit betekent dat het een beveiligde plek is op internet waar alleen jij als deelnemer en je behandelaar toegang krijgen. Wanneer anderen meedoen in de behandeling, krijgen zij ook toegang, afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt.