Als je moe bent kun je naar de tekst luisteren

Anita Zielman

Eindgebruiker bij InteraktContour

Een behandeling volgen via een iPad was voor Anita Zielman even wennen. Als je hersenletsel hebt en iets nieuws moet leren, is dat best pittig. “Ik vond het een uitdaging en tegelijkertijd plezierig”, vertelt ze. Anita zat in de testgroep. Uiteindelijk baalde zij ervan dat ze maar één module via de tablet kon volgen omdat de rest nog niet gereed was. “Papieren mappen zijn veel onhandiger.” 

Anita (56) werd in 2015 getroffen door een beroerte. Ze was al twee keer eerder onwel geworden op de camping waar zij en haar man veel tijd doorbrengen. De tweede keer belde ze haar huisarts. “Ik kreeg een bandopname te horen maar ben eigenwijs en ging niet naar een andere dokter.” Een paar dagen later werd ze getroffen door een herseninfarct. Haar huisarts wilde haar naar het ziekenhuis sturen maar dat vond Anita niet nodig: “Ik ben zuinig en wilde mijn eigen bijdrage niet kwijt. Ik ben nooit ziek geweest. Ik ben een sterke vrouw en wilde niet toegeven dat er iets met me aan de hand was. Maar de volgende dag kon ik niet meer lopen. Dan zet je je trots aan de kant. De dokter is opnieuw gekomen en zag dat mijn bloeddruk veel te hoog was. Toen ben ik alsnog naar het ziekenhuis gegaan.” Uit een MRI bleek dat ze schade had in de kleine hersenen.

Dikke mappen

Na een kort revalidatietraject kwam Anita terecht bij Hersenz, een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Anita heeft veel last van vermoeidheid, problemen met haar balans en met haar geheugen. Sinds vorig jaar kunnen cliënten de behandeling online volgen via Jouw Omgeving. “Ik heb Grip op je energie op de IPad gedaan. De andere modules waren nog niet klaar en moest ik met de papieren mappen volgen. Het werken met mappen en alles invullen met pen vond ik vermoeiender. De dikke mappen zijn onhandig en zwaar. Als je iets terug wilt zoeken moet je alles doorbladeren. Dat gaat op de iPad veel makkelijker. Die geeft ook een samenvatting.”

Voorleesfunctie

Anita heeft veel gehad aan psychomotorische therapie. Op rollen behangpapier maakte ze tekeningen, bijvoorbeeld waar de vermoeidheid in haar lichaam zit. Met de iPad kon ze daar een foto van maken en die opslaan. “Zo’n foto pak je er op een later moment snel bij, terwijl behangrollen in de kast belanden en je er niet meer naar omkijkt.” Ander voordeel is dat je een koptelefoon op kan doen en de voorleesfunctie aan kan zetten. “Als je moe bent, kun je luisteren naar de tekst en hoef je het niet zelf te lezen. Lezen in de map geef je eerder op.”

Samen kijken

In het onlineprogramma zitten uitlegpagina’s met plaatjes en filmpjes die ze als prettig ervaart. “Je kunt die filmpjes direct kijken en ze thuis laten zien.” Met haar zoon heeft ze naar een filmpje uit de bibliotheek van Jouw Omgeving gekeken waarin een moeder en dochter vertellen over de impact van het hersenletsel. “Dat was prettig om samen te doen.”

Tijdens de behandeling werd Anita getroffen door een blindedarmontsteking en moest ze naar het ziekenhuis. Haar behandelaar stelde voor om de groep via FaceTime te volgen vanuit het ziekenhuis bed. “Uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat ik maar een week in het ziekenhuis lag, maar het kan wel dus hoef je niet veel te missen als je ziek bent.”