‘Iedereen kiest voor de iPad’

André de Raad

Ervaringsdeskundige bij InteraktContour

André de Raad werd tien jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Acht jaar lang zat hij somber op de bank totdat hij het behandelprogramma Hersenz ging volgen en leerde omgaan met de gevolgen van zijn hersenletsel. Als ervaringsdeskundige helpt hij nu mensen met niet-aangeboren hersenletsel op weg op de iPad, zodat ze de behandeling online kunnen volgen. 

Hersenz bestaat uit verschillende behandelblokken waarin mensen beter leren omgaan met de gevolgen van hun hersenletsel. Vaak gaat het om klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Voorheen kregen cliënten een papieren map mee met uitleg en oefeningen. Sinds vorig jaar is het behandelprogramma online beschikbaar op het platform Jouw Omgeving. André heeft zelf met de papieren mappen gewerkt, maar in de groepen waar hij als ervaringsdeskundige ondersteuning biedt werkt iedereen met de iPad. 

Even wennen 

Aan de keukentafel in Eibergen pakt André de iPad erbij. In het begin is het voor de meeste mensen wennen, vertelt hij: “Er zijn veel knopjes en je raakt aanvankelijk snel verdwaald. Mensen die wat ouder zijn en nog nooit een iPad in handen hebben gehad, worstelen daar wel even mee. Je moet écht de weg leren kennen. Voor mensen die hersenletsel hebben is het leren van nieuwe dingen best moeilijk. Het moet een automatisme worden.” Toch krijgen de meeste cliënten het redelijk snel onder de knie. Je mag kiezen of je de behandeling via de papieren map of met de iPad wil volgen. “Maar iedereen kiest voor de iPad.” 

In de digitale omgeving wordt alles op één plek verzameld en dat vinden mensen prettig. “Je vult oefeningen in en die komen op een later moment weer naar voren. De persoonlijke doelen waar je aan werkt en je actiepunten komen vaak terug. Zo word je eraan herinnerd en dat is fijn. Je hoeft ook niet meer terug te bladeren en te zoeken naar dingen.” Sommige oefeningen of tools komen in andere modules terug. De emotiemeter is daar een voorbeeld van. “Ook dat vind ik erg praktisch.”

Voor mensen die moeite hebben met hun energie is het prettig dat er een voorleesfunctie is.  Daarmee kunnen ze thuis met een koptelefoon de teksten naluisteren. “Dat is minder inspannend.” Een ander voordeel dat mensen noemen is dat je familie toegang kan geven in Jouw Omgeving. “Zij kunnen zien wat je hebt ingevuld en weten zo beter waar je mee bezig bent.” 

Bibliotheek

Jouw Omgeving heeft een digitale bibliotheek. Daarin staan specials over veel voorkomende klachten, zoals vermoeidheid, somberheid, vergeetachtigheid of ontremming. Ook vind je er filmpjes en ervaringsverhalen. “Er gaat een hele wereld voor je open door die bibliotheek. Je merkt dat je niet alleen ben en dat heel veel mensen hersenletsel hebben. Mensen vertellen in de groep wat ze in de bibliotheek gevonden hebben. Soms sluiten we een filmpje aan op een scherm in het lokaal en kijken we er met de hele groep naar.”

Tekeningen verduidelijken

Jouw Omgeving en Hersenz hebben de modules in vrij korte tijd ontwikkeld en inmiddels alweer verbeterd. Zo is er een illustrator aangetrokken die voor alle modules tekeningen heeft gemaakt. André vindt dit een enorme vooruitgang. “Je ziet in één beeld waar het over gaat. Lezen is voor sommige mensen met hersenletsel een groot probleem, een illustratie verduidelijkt het. De stijl is rustig en helder. En omdat het overal terugkomt is het echt herkenbaar. Daar helpt mensen met hersenletsel echt.”