Jouw Omgeving maakt zelf denken gemakkelijk

Rika

Het is alsof de kwartjes opeens beter vallen sinds moeder Rika (44) met haar begeleider Renkse in Jouw Omgeving werkt. “Als we samen achter de laptop zitten, is het veel duidelijker wat we afspreken. Ik hoef ook minder lang na te denken over wat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken. En als ik mijn goede voornemens vergeet – wat best wel eens gebeurt – dan kan ik ze in Jouw Omgeving er zo weer bij pakken.”

Rika is moeder van vier kinderen. De oudste twee zijn het huis al uit, de jongsten heeft ze nog onder haar vleugels: zoon Jeroen (12) en dochter Charlotte (8). Haar man werkt vijf dagen in de week, terwijl zij het huishouden bestiert en de opvoeding voor haar rekening neemt. Een uitdaging die pittig is in dit gezin, daarom krijgt Rika al meer dan acht jaar pedagogische ondersteuning van Reik. Sinds vier jaar is Renske de vaste begeleider; zij komt een paar keer per week langs. Daarnaast heeft Jeroen een eigen begeleider en ook een account op Jouw Omgeving, al is hij nog niet zo actief als zijn moeder op het online platform.

Zelf bedenken lukt beter

“Het was wel wennen, want ik hik altijd tegen nieuwe dingen aan”, vertelt Rika. “Toch vind ik het nu echt leuk om met Jouw Omgeving te werken.” Op de vraag of het een verbetering is, knikt ze enthousiast: “Vooral dat we het samen doen is fijn. Voorheen hadden we wel gesprekken, maar dan werkte Renske een plan uit op kantoor, dat ze mij later voorlegde. Vaak lange lappen tekst, nou, dan geloofde ik het wel hoor, die las ik nooit echt. 

Nu maken we de plannen en doelen sámen en tikken we meteen in wat we afspreken. Het is net alsof ik door Jouw Omgeving beter kan bedenken waar ik aan wil werken. En als Renske er niet is, kan ik online alles nog eens rustig nalezen.”

Samen rapporteren

Rika en Renske werken in Jouw Omgeving met online rapporteren, de berichtenservice, het werkplan en het persoonlijke dossier. Alles is kort, bondig en begrijpelijk geschreven. “Rapporteren doen we meestal samen”, vertelt Rika. “Of als Renske naar een volgend huisbezoek moet, tik ik alvast een verslagje in en dan reageert zij erop. Mijn schrijven is niet zo goed, er zitten veel fouten in, dus ik vind dat wel lastig.” Waarop begeleider Renske reageert: “Toch kun je het wel hoor, ik begrijp prima wat je schrijft. En weet je nog dat je tijdens mijn verlof via Jouw Omgeving berichten met mijn manager uitwisselde over een logeerplek voor Jeroen? Dat had je via de telefoon nooit gedurft.” Rika knikt: “Ik ben anti-telefoon, online contact maken gaat veel beter.”

Houvast in het gezin

Door Jouw Omgeving houdt Rika helder voor ogen wat ze anders wil doen. “Bijvoorbeeld meer geduld hebben met mijn kinderen en minder snel boos reageren. Of een gezinsrooster maken voor het opruimen. Op het online platform kan ik bijhouden hoe het gaat. Het werkt heel praktisch en dat helpt mij. In de woonkamer hangt nog wel een planbord met regels, omdat mijn man niets met computers heeft. Maar zelf werk ik steeds meer met Jouw Omgeving. Mijn zoon Jeroen heeft ook zijn eigen account. Hij gaat er straks intensiever mee werken als hij naar een nieuwe school gaat. Tijdens logeerweekenden heb ik al gemerkt dat het voor mij fijn is om in de rapportages mee te lezen over zijn gedrag buitenshuis. Dan weet ik thuis beter waar ik aan toe ben."