Sámen vormgeven aan blended behandeling

Emilie Galjema

GZ-psycholoog

Emilie is voorstander van blended behandelingen, omdat ze gelooft dat juist de combinatie van persoonlijk contact en e-health goed kan werken. “Zomaar aan de slag gaan met online behandelprogramma’s zou ik niet aanraden, hoe goed ze ook in elkaar zitten. Een behandeling draait om aansluiten bij cliënten. Gedegen kennis van protocollen kun je pas op maat toepassen als er goed contact en vertrouwen is. Jouw Omgeving kan daarbij zeker een handig hulpmiddel zijn, al merk ik dat e-health niet bij elke cliënt past. Het past wel duidelijk in deze tijd, want sommigen vragen zelf al of de opdrachten ook online kunnen. De mogelijkheden van het platform zijn voor mij daarom prachtige nieuwe ‘gereedschappen’ die ik erbij pak als ze bruikbaar zijn in een behandeling.”

Samen ontdekken

Het integreren van Jouw Omgeving in de behandeling begint bij Emilie altijd in de spreekkamer. “Het helpt als we tijdens de face to face sessies ook samen een stukje online doen en bespreken wat ze thuis verder gaan oppakken. En bij de volgende afspraak nemen we door hoe het is gegaan op Jouw Omgeving. Zo maken we het traject samen tot een blended behandeling. Het is nog vrij nieuw, dus het kost tijd om te ontdekken hoe het voor je kan werken. Dat geldt voor ons als professionals en net zo goed voor cliënten en hun ouders. Mijn ervaring is dat kinderen van 9 tot 11 jaar het meest enthousiast zijn. Ze oefenen veel en graag met programma’s als Dappere Kat en doordat ze het zo leuk vinden, heeft dat een positief effect op de behandeling.”

Een aanjager

Het motiveert de GZ-psycholoog zelf ook als ze hoort hoe de kinderen thuis door Jouw Omgeving spelenderwijs bezig blijven met hun behandeling. “Een bijkomend voordeel is dat de ouders nauw betrokken zijn, zeker bij jongere kinderen, waardoor ook zij extra inzicht en kennis opdoen door het online platform. Ze hebben een eigen account en verdiepen zich in de ontwikkeling van hun kind. Laatst had ik een meisje van tien die via het ziekenhuis bij mij terecht kwam. Achter haar fysieke klachten bleek angst te zitten en het behandelprogramma Dappere Kat heeft zowel het meisje als haar ouders goed geholpen. De vader en moeder gaven aan dat zij hun dochter nu beter kunnen begeleiden als haar angsten opspelen. Jouw Omgeving bleek een mooie aanjager in dit gezin.”

Lagere drempel

Emilie benadrukt tot slot de praktische pluspunten van het online platform. “Yulius heeft een groot werkgebied en met de drukke levens die gezinnen leiden is het ideaal dat ze ook thuis stappen kunnen zetten, als ze tussen de sessies door aan opdrachten werken. Die mogelijkheid maakt de drempel voor behandelingen lager. Wat dat betreft zou een app van Jouw Omgeving voor de smartphone een ideale oplossing zijn voor pubers. Want die blijven moeilijk te motiveren, zelfs met dit online platform. Ze moeten er echt voor gaan zitten achter een pc of laptop en daar hebben ze gewoon niet altijd zin in. Of er speelt iets op school wat ze eenmaal thuis weer vergeten zijn. Als ze via een app meteen na zo’n gebeurtenis een ggg-schema of moodthermometer kunnen invullen op hun smartphone, dan ben ik ervan overtuigd dat ze dat veel vaker doen. Daarom is het fijn dat Jouw Omgeving een partij is die steeds blijft doorontwikkelen; er zijn nog volop mogelijkheden om e-health te integreren.”