Steun op maat bij sociale situaties

Anne

Cliënt

Omdat het zo goed met haar gaat, is het behandeltraject van Anne afgerond. Het online platform Jouw Omgeving vervulde een belangrijke rol bij het bereiken van haar persoonlijke doelen.

Anne volgt een mbo-opleiding (nivo 2) tot verkoper en heeft een bijbaan in een verzorgingstehuis, waar ze in de spoelkeuken helpt en ouderen hun eten serveert. Bij het interview is ze op haar gemak en vertelt open over haar behandeltraject bij ASVZ. Het is bijna niet voor te stellen dat deze leuke meid een jaar geleden nog moeite had met sociale situaties. Toch vond Anne het lastig om initiatief te tonen en voor zichzelf op te komen. Of om iemand aan te spreken in een winkel. Laat staan dat ze steun aan anderen vroeg in moeilijke situaties, waardoor ze in een kringetje ronddraaide.

Schot in de roos

Carmien Huijbers, orthopedagoog generalist bij het Advies- en Behandelcentrum van ASVZ, ging met Anne aan de slag. Dat er bij ASVZ net een pilot draaide met het online platform Jouw Omgeving bleek een schot in de roos. “Over gevoelens en gedachten vertellen gaat veel gemakkelijker als ik het opschrijf”, vertelt Anne. “Online werken is helemaal mooi. Naast mijn afspraken met Carmien schreef ik minimaal drie keer per week in het dagboek van Jouw Omgeving, zodat Carmien en mijn moeder konden meelezen. Zo begrepen zij beter wat er in mij omging en konden ze steun geven waar ik echt iets aan had.”

Bewustzijn en inzicht

Anne beseft heel goed dat ze het uiteindelijk zélf moet doen. “Ook daarom was Jouw Omgeving een fijn hulpmiddel. Naast het dagboek bijhouden, vulde ik regelmatig een spanningsthermometer in. Zo kon ik iets leren over mijn stressmomenten. Ik gaf belangrijke gebeurtenissen een cijfer en op het online platform verschijnt dan een handige grafiek. Nog belangrijker was het bijhouden van wat ik op die lastige momenten deed om me beter te voelen. Carmien gaf me tips, maar liet me ook zelf nadenken over hoe ik situaties anders kan aanpakken. Door dat allemaal in Jouw Omgeving online bij te houden, werd ik me bewuster van mijn sociale stress en kreeg ik inzicht in wat ik het beste kan doen om spanning te verminderen.”

Houvast

Het werken op het online platform ging Anne gemakkelijk af. “Het zit handig in elkaar en alles wordt duidelijk aangegeven.” Behandelaar Carmien vult aan: “Je merkt dat Anne echt van de digitale generatie is, Jouw Omgeving past helemaal bij haar. Sterker nog, ze heeft mij dingen geleerd over het online platform.” Ook de ouders van Anne zijn enthousiast. “Het heeft ons echt geholpen om onze dochter beter te begrijpen. Door Jouw Omgeving kwamen we tot nieuwe gesprekken.” Ze zijn duidelijk trots op Anne, die zelf aangeeft dat ze nu veel meer durft. “Initiatief nemen, mijn mening geven, anderen om hulp vragen: dat heb ik allemaal geleerd in dit traject en Jouw Omgeving gaf me daarbij houvast.

Omwille van de privacy is de naam Anne veranderd.