31 maart 2020

Online hulpverlening in tijden van corona, hoe pak je dat veilig aan?

Zorgbewegers Myriam en Nicole.jpg

Nu heel Nederland zoveel mogelijk thuis moet blijven is face-to-face contact met cliënten vaak onmogelijk. Hoe los je dat op? Welke online omgeving is geschikt? En hoe pak je dat goed aan? BPSW, de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk, vroeg het Myriam Limper van Zorgbewegers, adviseur en trainer op het gebied van online hulpverlening.

Welk online programma zou je zelf adviseren?

Er worden veel e-healthplatformen aangeboden die voldoen aan de veiligheidseisen. Vanuit Zorgbewegers werken wij zelf samen met het online platform Jouw Omgeving voor zorginstellingen en wijkteams en Jouw Hulp voor kleine praktijken en éénpitters. Naast een app waarmee je volledig veilig berichten kunt sturen en videobellen, kun je hierin ook samen met jouw cliënt en zijn/haar omgeving werken aan een hulpverleningsplan en doelen opstellen. Daarnaast is er een online bibliotheek beschikbaar waarin digitale instrumenten, modules, videos en psycho-educatie voor cliënten staan die je heel makkelijk kunt klaarzetten. Cliënten kunnen niet alleen met de hulpverlener maar ook met hun netwerk veilig communiceren en aan doelen werken. Jouw Omgeving biedt ook de mogelijkheid om de hele verslaglegging en dossiervoering in het systeem te doen, alles transparant voor de cliënt.

Hoe kan ik online hulpverlening aan mijn cliënten aanbieden? Is Jouw Omgeving voor iedere doelgroep geschikt?

Cliënten kunnen en willen vaak meer dan je denkt! Ik merk tijdens trainingen geregeld terughoudendheid en onzekerheid bij sociale professionals. Ze zijn bang dat cliënten het niet willen of kunnen gebruiken en voelen zich onzeker omdat ze er zelf geen ervaring mee hebben. Jouw Omgeving is heel visueel en intuïtief ingericht. Het is voor iedere doelgroep goed en gemakkelijk te gebruiken. Natuurlijk zal het niet werken wanneer je cliënt bijvoorbeeld wanen heeft en daardoor online middelen wantrouwt of wanneer je cliënt erg oud is en geen computer heeft. Je moet altijd goed kijken welke toegevoegde waarde je de cliënt digitaal kunt bieden.

Kun je alvast een paar tips geven voor het gebruik van Jouw Omgeving?

Mijn tip: begin klein en ga het gewoon doen! Je hoeft niet direct het hele programma te gebruiken, maar begin bijvoorbeeld eerst met de chatfunctie en het videobellen en probeer dit een tijdje uit. Realiseer je dat jij als hulpverlener het succes bepaalt. Als jij de toegevoegde waarde ervan inziet voor jouw cliënt en er enthousiast over bent dan zullen cliënten het sneller oppakken dan wanneer je iets twijfelachtig aan ze introduceert. Zie het als een experiment en bepaal vanuit jouw professionele blik of het een meerwaarde heeft voor het traject van je cliënten.

We zijn nu tijdelijk gedwongen om creatieve maatregelen te verzinnen om contact te houden met onze cliënten. Is online hulpverlening ook een duurzame vervanging voor face-to-face contact?

Dat kan het zeker zijn! Uit onderzoek blijkt dat blended hulpverlening goed werkt en even effectief is als een face-to-face traject. In veel vormen van hulpverlening is blended al geïntroduceerd, de ervaringen zijn positief. Wat we zien is dat de cliënt algauw veel zelfstandiger is en meer aan het roer staat dan bij face-to-face hulpverlening en het gemakkelijker is om het netwerk in te schakelen. De hulpverlening wordt er ook efficiënter van: wanneer je bijvoorbeeld van de vijf huisbezoeken er twee online kunt doen, dan is online hulpverlening een goede vervanging. Het moet geen extraatje ‘erbij’ zijn, daar is vaak geen tijd voor. Wanneer je online hulpverlening goed integreert in het werkproces wordt het een duurzame, efficiënte vervanging van andere contactmomenten. Een nieuwe manier van werken waar je beiden veel aan kan hebben!

Aan de slag met Jouw Omgeving

Wanneer je een abonnement hebt afgesloten op Jouw Omgeving krijg je toegang tot het online platform en kun je o.a. chatten en beeldbellen met je cliënten. Je kunt daarbij verschillende vormen van ondersteuning krijgen om je goed door de opstartfase heen te loodsen. Zo word je samen met je collega’s getraind in het gebruik en het implementeren van het platform in bestaande werkprocessen. En je kunt ondersteuning aanvragen op het gebied van visievorming, het op orde brengen van de randvoorwaarden in je organisatie en het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen voor online hulpverlening.

Kosten

Het platform Jouw Hulp is geschikt voor kleine praktijken en éénpitters. De kosten hiervan beginnen bij €39,- per behandelaar per maand. Jouw Omgeving is geschikt voor grotere zorginstellingen en wijkteams. De prijs begint vanaf €1650,- per maand. Bekijk hier de kosten voor organisaties en hier de kosten voor de kleine organisaties en zzp-ers.

Meer weten?

Wil je advies of training op het gebied van online hulpverlenen? Kijk dan op www.zorgbewegers.nl of neem contact op door te mailen naar: hallo@zorgbewegers.nl of bel: 088 4500 288.

Tips vanuit BPSW:

Lees ook: Tips voor online hulpverlening
Download de factsheet: Online werken in het sociaal werk